Prim-ministrul Justin Trudeau a deschis miercuri summitul Canada-Uniunea Europeană, salutând "progresul" pe care îl reprezintă, după părerea lui, acordul de liber-schimb CETA, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, apreciind la rândul lui că Ottawa este de acum "cel mai apropiat partener transatlantic" al celor 28, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Donald TuskFoto: Consiliul European

"CETA merge dincolo de simpla scădere a barierelor vamale şi ajungerea pe noi pieţe (...). Cu CETA, facem comerţ diferit", a spus liderul canadian, deschizând la Montreal al 17-lea summit UE-Canada.

De la intrarea lui în vigoare provizoriu în septembrie 2017, exporturile UE spre Canada au crescut cu 15%, potrivit unui oficial european. Iar exporturile canadiene spre UE au crescut cu 7% în 2018 faţă de anul precedent, la aproape 44,5 miliarde de dolari (30 de miliarde de euro), potrivit Ottawei. În afara acestui acord comercial controversat, ratificat deja de 13 state membre ale UE şi de Canada, dar contestat în mai multe ţări, în special în Franţa, dl Trudeau a lăudat cooperarea dintre Ottawa şi Bruxelles, "un exemplu pentru întreaga lume".

"Împreună ne-am bătut pentru libertatea tuturor şi pentru drepturile fiecăruia, am ales deschiderea mai curând decât retragerea, colaborarea mai curând decât izolarea", a spus Justin Trudeau. "În faţa provocărilor cu care se confruntă lumea", fie că este vorba de contestarea "regulii de drept" şi "multilateralismului" sau de progresul "populismului", noi am muncit împreună (...) ca aliaţi solizi", a declarat prim-ministrul canadian, aducând un omagiu dlui Tusk care îşi părăseşte funcţia la sfârşitul anului.

În vreme ce relaţia dintre cei 28 şi Statele Unite, tradiţional foarte bune, trec printr-o zonă de turbulenţe de la venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, preşedintele Consiliului European estimează că Canada "a devenit cel mai apropiat partener transatlantic" al UE. "Putem conta unii pe alţii în toate situaţiile", a subliniat Donald Tusk.

"Capitol nou"

Liderul european a dat exemplu recentul summit G20 din Japonia, unde "ne-am susţinut" pe diferite teme precum "protecţia climei", "regula dreptului" sau un "comerţ just şi benefic reciproc".

Cu mai puţin de 100 de zile înaintea alegerilor canadiene, la care dl Trudeau candidează pentru un al doilea mandat, dl Tusk a salutat reangajarea Canadei pe scena internaţională în cursul ultimilor patru ani. "Canada a revenit în politica internaţională cu mult stil", a apreciat preşedintele Consiliului European.

Summitul UE-Canada se încheie joi, după o întâlnire directă între Justin Trudeau şi liderii europeni, printre care comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, urmată de o şedinţă plenară lărgită. În afară de CETA, mediul, lupta împotriva schimbărilor climatice, un parteneriat privind oceanele se vor găsi pe agenda discuţiilor. Liderii trebuie, de asemenea, să discute despre reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ca şi despre marile dosare internaţionale ale momentului, înainte de a încheia lucrările joi la prânz printr-o conferinţă de presă şi o declaraţie comună.