Fabian Picardo, șeful Guvernului din Gibraltar, a transmis că a avut o discuție „constructivă și pozitivă” cu oficialii iranieni în Londra privind petrolierul iranian sechestrat la începutul lunii iulie, relatează Mediafax citând Euronews.

Petrolier sechestratFoto: Captura YouTube

„Șeful Guvernului s-a întâlnit în Londra cu oficiali iranieni pentru a discuta despre eliberarea petrolierului Grace 1 și deescaladarea tensiunilor”, a transmis un purtător de cuvânt al Guvernului din Gibraltar.

„Întâlnirea a fost constructivă și pozitivă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat acum două săptămâni petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran a avertizat că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole. "Avem motive să credem că nava Grace 1 transporta petrol spre Rafinăria Banyas din Siria. Rafinăria este proprietatea unei entităţi aflate pe lista de sancţiuni a UE impuse Siriei", a declarat şeful Guvernului regional din Gibraltar, Fabian Picardo. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.