Trei reactoare ale centralei nucleare rusești din Kalinin, situată la 300 kilometri nord-vest de Moscova, au fost oprite după o pană de curent, a anunțat joi Rosenergoatom, producătorul rusesc de energie nucleară, care asigură că nu s-au înregistrat creșteri de radioactivitate, scrie AFP.

Centrala nucleara KalininFoto: Rosenergoatom

"La ora 05,05 (02,05 GMT), din cauza unui scurtcircuit la unul dintre transformatoarele centralei nucleare din Kalinin, liniile de înaltă tensiune au fost deconectate. Drept urmare, reactoarele 1, 2 și 4 sunt deconectate de la rețea", a precizat Rosenergoatom, într-un comunicat.

Rosenergoatom, care funcționează sub autoritatea agenției nucleare rusești Rosatom, afirmă că nu s-a înregistrat nicio creștere de radioactivitate.

Citat de agenția de presă Ria Novosti, un responsabil al centralei nucleare a declarat: "Cauzele a ceea ce s-a întâmplat sunt în curs de a fi elucidate".

Un responsabil al Rosenergoatom a afirmat că reactorul numărul 4 ar putea fi repus în serviciu în cursul zilei în timp ce reactoarele 1 și 2 vor rămâne în afara serviciului până la descoperirea cauzelor incidentului.

Centrala nucleară din Kalinin, cea mai apropiată de Moscova, este situată în regiunea Tver. Ea dispune de patru reactoare cu apă ușoară presurizată, ultimul pus în serviciu în 2012.