Preşedintele american Donald Trump intenţionează să îl numească pe senatorul republican Rand Paul emisar special al Statelor Unite în relaţia cu Iranul, în scopul depăşirii actualelor tensiuni bilaterale, afirmă surse citate de site-ul Politico.com, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Senatorul Rand Paul a jucat golf cu Donald Trump în urmă cu câteva zile şi i-a propus preşedintelui să fie numit emisar special în relaţia cu Iranul. Donald Trump a părut favorabil propunerii, afirmă patru oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington citaţi de site-ul Politico.com.

Rand Paul vrea să aibă o întrevedere cu ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, care se află săptămâna aceasta la New York pentru a participa la reuniuni organizate de Naţiunile Unite. Nu este clar dacă Iranul va accepta o astfel de întrevedere. Administraţia de la Teheran a semnalat că ar accepta negocieri cu Statele Unite pe tema programului nuclear doar dacă Washingtonul anulează sancţiunile impuse după decizia preşedintelui Donald Trump de retragere din Acordul atomic semnat de Iran cu marile puteri.

Senatorul Rand Paul a criticat frecvent abordarea dură faţă de Iran a consilierului prezidenţial american pentru Securitate Naţională, John Bolton, şi a secretarului de Stat Mike Pompeo. Rand Paul l-a avertizat pe Mike Pompeo că orice acţiune militară împotriva Iranului trebuie să aibă aprobarea Congresului SUA.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.