Liderii Mercosur discută miercuri în orașul argentinian Santa Fe despre pașii necesari pentru accelerarea implementării Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, potrivit Mediafax citând Reuters.

MercosurFoto: Wikipedia

Președinții celor patru state care fac parte din Mercosur, Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay se întâlnesc la mai puțin de o lună de la semnarea unei înțelegeri cu Uniunea Europeană pe această temă.

Acordul, negociat timp de 20 de ani, încă trebuie să fie ratificat de țările implicate, iar liderii Mercosur au dat de înțeles că își doresc să identifice o modalitate prin care implementarea acestui Acord să fie accelerată.

„După rezolvarea problemelor legale și de protocol, ideea este că, după ce Acordul va fi aprobat de Parlamentul European, atunci fiecare țară (din Mercosur, n.r.) ar putea să îl pună în practică pe măsură ce Parlamentul lor național își dă acordul”, a spus Dante Sica, ministrul Producției și Muncii din Argentina.

Acordul dintre cele două organizații a fost sprijinit de lideri din ambele regiuni, însă a creat și îngrijorări în legătură cu faptul că fermierii din Europa ar putea să nu facă față competiției venite din țările sud-americane. Totodată, Acordul ar putea să afecteze sectorul industrial din statele Mercosur, în special sectorul auto.

Șefii de stat din Chile și Bolivia, state care nu fac parte din Mercosur, dar care au legături strânse cu organizația, participă și ei la întâlnire.

Summit-ul va marca și preluarea de către Brazilia a președinției Mercosur, în prezent deținută de Argentina.