Narcotraficantul mexican Joaquin Guzman, alias "El Chapo", a fost condamnat miercuri de un judecător din New York la închisoare pe viață, anunță AFP.

Joaquin El Chapo GuzmanFoto: Captura YouTube

Avocații celui mai puternic baron al drogurilor după sfârșitul domniei columbianului Pablo Escobar, în 1993, au anunțat că vor ataca în apel sentința.

Capetele de acuzare pentru care a fost declarat vinovat El Chapo în 12 februarie, la capătul unui proces de trei luni, impuneau cel puțin închisoarea pe viață.

Judecătorul federal Brian Cogan a ales să impună și o pedeapsă suplimentară de 30 de ani pentru folosirea de arme automate.

Considerat cel mai puternic narcotraficant din lume, Joaquin Guzman a adus în Statele Unite cel puțin 1.200 de tone de cocaină într-un sfert de secol.

"Dovezile copleșitoare prezentate în timpul procesului au arătat că (Joaquin Guzman) era șeful nemilos și sângeros al cartelului Sinaloa", a scris procurorul federal din Brooklyn Richard Donoghue, în rechizitoriu.

În timpul procesului, acuzarea a arătat că mexicanul a ordonat sau a asasinat chiar el cel puțin 26 de persoane - uneori după torturarea lor - care erau informatori, traficanți din organizații rivale, polițiști, colaboratori sau chiar membri ai familiei sale.

Miercuri, Joaquin Guzman a vorbit public pentru prima oară de la extrădarea sa în SUA, în 2017.

El a susținut că a fost privat de un proces echitabil și a denunțat condițiile de detenție, afirmând că a fost "torturat fizic, psihologic și mental 24 de ore pe zi".

"Dreptatea nu a fost făcută", a spus bărbatul de 62 de ani, care a construit, în 30 de ani, cel mai puternic cartel din Mexic.

Unde sunt banii?

Miercuri, judecătorul a ordonat confiscarea a 12,6 miliarde de dolari care corespund profiturilor realizate din traficul de droguri. Până acum, justiția americană nu a încasat niciun cent.

Potrivit anchetei, mai multe sute de milioane de dolari ar fi tranzitat totuși prin sistemul bancar iar El Chapo ar fi investit și într-o companie de asigurări din SUA.

El Chapo, care a început muncind pe plantațiile de canabis din Sinaloa, regiunea sa de origine, își va ispăși pedeapsa la Administrative Maximum Facility, la Florence (Colorado).

Închisoarea este considerată cea mai sigură din Statele Unite și găzduiește mai mulți deținuți celebri precum Terry Nichols (complice în atentatul din Oklahoma City) sau francezul Zacarias Moussaoui, care a participat la pregătirea atentatelor din 11 Septembrie.