Joaquin Guzman, baronul mexican al drogurilor cunoscut sub porecla de El Chapo, a evadat în trecut din două închisori de maximă securitate din Mexic, în unul dintre cazuri printr-un tunel de un kilometru și jumătate. Dar dacă autoritățile americane vor face ceea ce intenționează, o a treia evadare nu va mai fi posibilă, scrie Reuters.

ADX FlorenceFoto: Flickr

Oficialii americani nu au spus încă unde va fi încarcerat Guzman după sentința pe care o va da un judecător federal din Brooklyn. Probabil, însă, el își va petrece restul vieții în unitatea de maximă securitate din Florence, Colorado, cunoscută ca ADX Florence, cea mai sigură închisoare ”Supermax” din Statele Unite.

Nimeni nu a evadat de aici de la inaugurarea ei ce a avut loc în 1994, iar numele lui Guzman se va adăuga la lunga lista de infractori celebri care își duc viața acolo.

”Este foarte bine proiectată pentru scopul ei, acela de a găzdui cei mai periculoși infractori ai sistemului penitenciar federal”, spune Martin Horn, fost comisar al departamentului corecțional din New York, acum profesor la colegiul John Jay pentru Justiție Penală.

”În cele două evadări, Guzman a demonstrat că prezintă un pericol de evadare mai mare decât aproape oricine altcineva. Asta însemană că ADX Florence este locul potrivit pentru el”, a adăugat Horn.

Guzman, 62 de ani, a fost condamnat pe 12 februarie pentru aducerea a tone de cocaină, heroină și alte droguri în SUA ca lider al cartelui Sinaloa din Mexic, el acumulând în trecut putere prin asasinate și războaie cu cartelurile rivale.

În ADX Florence sunt acum 376 de deținuți, lista fiind un adevărat top al criminalilor celebri. Printre cei cărora le-a devenit casă pe viață se numără ”Unabomber-ul” Ted Kaczynski, unul dintre artizanii atacurilor de la 11 septembrie, Zacarias Moussaoui, un condamnat pentru bombele din 1995 din Oklahoma, Terry Nichols, "Shoe Bomber" Richard Reid, atacatorul de la maratonul din Boston, Dzhokhar Tsarnaev, și Ramzi Yousef, încarcerat pentru atacul cu explozibili de la World Trade Center din New York din 1993.

Martin Horn spune că ADX Florence "este, la propriu, săpată într-o coastă de munte, cu o infrastructură solidă de securitate”. Întrebat dacă Guzman ar putea să treacă prin ea, Horn a răspuns: ”Niciodată nu aș spune niciodată, dar e foarte improbabil”.

Condamnații de acolo sunt ținuți 23 de ore pe zi în celulele lor de o singură persoană, având o singură fereastră, îndreptată spre cer astfel încât să nu vadă decât cerul. Ei se pot uita la televizor în celulă și au acces la slujbe religioase și programe educaționale.

În această închisoare ”Supermax” sunt instituite restricții speciale astfel încât prizonierii nu pot influența lumea de afară și nici nu pot amenința pe cineva. Deținuții nu pot merge nicăieri fără escortă și sunt numărați de cel puțin șase ori pe zi.