​Statele Unite au anunţat marţi o serie de sancţiuni împotriva şefului armatei şi a trei responsabili birmani pentru "purificarea etnică" a musulmanilor rohingya, cerând în acelaşi timp ca să fie traşi la răspundere după campania lor de violenţă, relatează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comandantul-şef Min Aung Hlaing, adjunctul său Soe Win şi generalii Than Oo şi Aung Aung au interdicţie de a intra pe teritoriul Statelor Unite, la fel şi rudele lor apropiate, a făcut cunoscut secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.

Pe de altă parte, secretarul de stat s-a arătat "preocupat" de faptul că guvernul birman "nu a acţionat pentru a-i trage la răspundere pe autorii" violenţelor care au constrâns, de la sfârşitul lui august 2017, circa 740.000 de musulmani rohingya să fugă din Birmania, majoritar budistă.

Persecutaţi de forţele armate birmane şi de miliţiile budiste, aceşti membri ai unei minorităţi musulmane apatride s-au refugiat în imense tabere improvizate în Bangladesh.

Majoritatea trăiesc în condiţii foarte grele în regiunea de frontieră Cox's Bazar din Bangladesh, constituind cea mai mare tabără de refugiaţi din lume. Myanmar nu recunoaşte comunitatea rohingya, considerând-o ca provenind din Bangladesh, ţară care, la rândul său, i-a tratat în mod tradiţional pe aceştia ca străini.