Președintele Jair Bolsonaro a anunțat luni, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Otávio do Rêgo Barros, un text care conține "o serie de date" care justifică posibila nominalizare a deputatului federal Eduardo Bolsonaro (PSL-SP), fiul său, pentru a prelua ambasada Braziliei din Statele Unite, potrivit O Globo, citat de Rador.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

Printre cele cinci "considerații" enumerate de președinte pentru a orienta "eventuala desemnare" a lui Eduardo figurează viabilitatea juridică a nominalizării și ceea ce el a calificat drept "accesul înlesnit la preşedintele acelei națiuni prietene", o aluzie la președintele Donald Trump. Potrivit lui Rêgo Barros, totuși, președintele evaluează în continuare dacă îl va invita oficial pe parlamentar.

În comunicatul citit de purtătorul de cuvânt spre seară, Bolsonaro afirmă că numirea ambasadorilor în orice ţară care are relații diplomatice cu Brazilia "este un atribut unic și exclusiv al șefului puterii executive".

Justificările președintelui pentru posibila nominalizare sunt următoarele:

- este viabil din punct de vedere juridic;

- El (Eduardo) se bucură de încrederea deplină a președintelui Bolsonaro și de un acces facil la preşedintele acelei ţări prietene;

- este președinte al Comisiei pentru relații externe și apărare națională a Camerei Deputaților;

- cunoaște relațiile internaționale;

- a însoțit comisiile guvernamentale conduse de președinte și a asimilat principiile politicii externe actuale a Braziliei.