Controale și expulzări mai rapide: acestea sunt cele două elemente principale pe care Kyriakos Mitsotakis, aflat de o săptămână la cârma Greciei, dorește să le introducă în contextul combaterii imigrației ilegale, potrivit Rador care citează Rainews.

Kyriakos MitsotakisFoto: Flickr/ European People's Party

Noul prim-ministru, ales cu partidul de centru-dreapta Noua Democraţie, și-a declarat intențiile în timpul unei întâlniri cu comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos.

Primul obiectiv al lui Mitsotakis:

Noul șef al guvernului elen se referă, în primul rând, la condițiile multor tabere de refugiați aflate în insulele grecești, începând cu cea din Lesbos, unde, mulți imigranți sunt ţinuţi închişi în condiții alarmante, care la rândul lor generează nelinişte socială în rândul populației rezidente. Grecia, care se confruntă cu o gravă criză economică, nu are puterea necesară pentru a rezolva această situație în care apare ca o poartă de acces a rutei balcanice și, în consecință, ca o primă țară de sosire pentru mii de migranți.

În consecinţă, Mitsotakis acuză lentoarea cu care sunt examinate cererile de azil: în medie, începând din anul 2015, birourile grecești au nevoie de doi ani pentru a rezolva cazul unui migrant. De-aici şi şederea prelungită în centrele de primire din Grecia și supraaglomerarea care ar putea provoca adevărate crize umanitare.

Noul guvern intenționează să facă o schimbare prin care să simplifice şi să grăbească procedurile, ceea ce ar putea însemna și expulzări mai rapide în Turcia pentru acei imigranți care nu au caracteristicile necesare pentru a beneficia de azil. Mitsotakis a menționat de mai multe ori în timpul campaniei electorale chestiunea expulzărilor rapide, iar acum a revenit asupra subiectului promiţând decizii imediate în acest sens.

Controale mai stricte de-a lungul granițelor terestre și maritime

Al doilea punct de pe ordinea de zi priveşte în schimb controalele de la frontiera cu Turcia. După cum reiese din cele mai recente date Frontex, în ultimele săptămâni, fluxul din Anatolia către insulele grecești pare să fi crescut considerabil: în luna iunie, 3.122 de migranți au ajuns în Grecia din Turcia, solicitând azil. În aceeași lună a anului trecut s-au înregistrat 2.434 de cereri, în timp ce în iunie 2017, erau 2.012.

Acesta este motivul pentru care Mitsotakis vorbește despre posibilitatea consolidării controalelor, folosind atât propria Pază de Coastă, cât și solicitând sprijin din partea UE. Guvernul de la Atena nu exclude posibilitatea de a cere ajutor Bruxellesului, atât din punctul de vedere al mijloacelor, cât și din punct de vedere financiar, pentru a putea creşte numărul patrulelor de-a lungul granițelor. O modalitate de a evita, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, creșterea continuă a numărului de solicitanți de azil în Grecia.