Președintele american Donald Trump a declarat marți că nu este corect faptul că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35 Turciei, din cauza faptului că Administrația de la Ankara a achiziționat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, relatează Mediafax citând Reuters.

F-35 pe portavionFoto: Captura YouTube

„Este o situație foarte dură, Statele Unite se află într-o situație foarte dură, vom vedea ce se întâmplă. Dar nu este tocmai corect”, a declarat Donald Trump.

„Deoarece Turcia a achiziționat sistemul antirachetă rus, nu le putem vinde aeronave în valoare de miliarde de dolari. Nu este o situație corectă. Aș putea spune că Lockheed Martin nu este tocmai fericit”, a adăugat președintele american.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

În contextul crizei, Administraţia Donald Trump a avertizat că ar putea impune sancţiuni Turciei, aliat în cadrul NATO.