Grupul conservator european (ECR) a insistat luni s-o propună pe Beata Szydło, fost premier polonez, drept candidata sa la președinția comitetului afacerilor sociale al Parlamentului European (PE). Dar ea a fost din nou respinsă prin vot de colegii ei, potrivit Euractiv, citat de Rador.

Beata SzydloFoto: Flickr / Kancelaria Premiera

Ultima funcție importantă rămasă neocupată în PE mai e încă disponibilă după o tentativă de ieri de la Strasbourg de a o ocupa, întrucât grupurile politice o consideră pe candidata Partidului Lege și Justiție (PiS) polonez nepotrivită pentru rol.

Înaintea votului, circulau zvonuri neconfirmate de ECR că Szydło va renunța în favoarea compatrioatei sale Elżbieta Rafalska, fost ministru polonez al muncii și politicilor sociale până acum o lună.

Însă coordonatorul grupului, Raffaele Fitto, și-a surprins colegii din PE propunând aceeași candidată care fusese respinsă săptămâna trecută la Bruxelles.

Fitto le-a cerut colegilor să respecte atât principul democratic cât și metoda d’Hondt pentru numirile în funcție la nivel înalt în PE.

„Respectăm ECR și alte grupuri politice, însă pentru noi valorile nu sunt negociabile”, a declarat după vot europarlamentarul român Dragoș Pîslaru, coordonatorul Renew Europe pentru comitetul afacerilor sociale (EMPL).

Szydło a reacționat imediat, afirmând că e una dintre puținele persoane din încăpere pentru care valorile europene sunt importante.

„E foarte trist, de fapt, pentru că persoana care a spus asta nu știe cine sunt eu”, a declarat ea, precizând că atât timp cât a fost premierul Poloniei a fost mereu legată de valorile UE.

Liberalii au declarat fățiș că ei ar susține oricare alt candidat ECR în afară de Szydło, iar celelalte grupuri au lăsat să se înțeleagă același lucru.

Cealaltă potențială candidată, Rafalska, a vorbit însă în favoarea colegei ei: „Am respins azi unul dintre cei mai buni candidați.” „Grupul nostru ar trebui să fie în măsură să decidă cine va prezida comitetul”, a adăugat ea.

În culisele întâlnirii, o sursă din ECR a declarat pentru Euractiv că, în această fază, candidatura ei devine „o chestiune de principiu”, adăugând că acum delegația poloneză din grup s-ar putea supăra.

Ca o formă de represalii, PiS ar putea decide să-și retragă sprijinul pentru Ursula von der Leyen, a cărei candidatura la președinția Comisiei Europene va fi supusă la vot în seara aceasta.

Cu 26 de parlamentari, PiS este a treia delegație ca mărime din PE, după creștin-democrații germani (CDU) și Liga italiană de dreapta.

Respingerea lui Szydło „cu greu ne încurajează să susținem un consens transpartinic” privind-o pe von der Leyen, declara săptămâna trecută co-președintele ECR Ryszard Legutko.

Eșecul ocupării postului ieri are un impact și asupra funcționării PE, complicând întreaga agendă instituțională.

Conferința președinților comitetelor nu se poate constitui până când nu sunt aleși toți șefii celor 20 de comitete permanente și celor două subcomitete.

O ședință a Conferinței este necesară pentru audierea și aprobarea formală a doi noi comisari europeni, Kadri Simson din Estonia și Ioan Pașcu din România.

Ei sunt propuși pentru a-i înlocui pentru câteva luni pe foștii comisari Andrus Ansip, respectiv Corina Crețu, după ce ei au decis să-și ia în primire locurile de europarlamentari.