Ursula von der Leyen a devenit oficial prima femeie care va ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene, după ce aceasta a obținut 383 de voturi ”pentru”, un vot strâns, având în vedere că trebuia să adune cel puțin 374 de voturi. Victoria ei vine la puțin timp după ce grupul socialiștilor a anunțat pe Twitter că o va susține.

Ursula von der LeyenFoto: Flickr/ Archive: U.S. Secretary of Defense

Voturi împotriva numirii sale în fruntea Comisiei Europene au fost 327, iar 22 au fost abțineri.

”Mesajul meu pentru toți este acesta: Haideți să lucrăm împreună în mod constructiv, pentru a acționa ca o Europă unită și puternică”, a spus von der Leyen , după ce a fost alea în Parlament de la Strasbourg.

”Încrederea pusă în mine este încrederea pe care o puneți în Europa. Încrederea voastră într-o Europă unită și puternică, de la est la vest, de la sud la nord”, a adăugat von der Leyen, care va prelua funcția de la 1 noiembrie.

------------------------

Grupul social-democraților (154 de aleși), a doua cea mai mare familie politică din Parlament, a anunțat chiar înainte ca votul să înceapă că o susține pe germanca Ursula von der Leyen.

”După o decizie luată în cadrul unei reuniuni de grup, o vom sprijni pe von der Leyen”, a scris grupul S&D pe contul de Twitter.

De asemenea, Partidul Popular European (PPE), formaţiunea de dreapta din care ea face parte şi care constituie principala forţă din PE, cu 182 de aleşi, a promis că o va vota.

De asemenea, liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a declarat că speră ca Ursula von der Leyen să obțină votul Parlamentului European, precizând că așteaptă de la ea o conducere pro-europeană, care să țină cont de așteptările cetățenilor europeni. ”Europa nu este doar o administrație, ci o ambiție a cetățenilor europeni”, a spus Cioloș.

Prima femeie care aspiră la postul de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost audiată astăzi în Parlamentul European.

Von der Leyen a vorbit marți dimineață despre introducerea unui salariu minim pe economie la nivel european, implementarea unui sistem de combatere a sărăciei, de susținere a familiilor, acces la educație și de introducerea unui sistem de protejare a șomerilor, mai ales a celor tineri.

Ea a mai spus că dacă nu vor fi propuse suficiente femei pentru posturile de comisar va cere noi nume. Un alt subiect abordat vizează un plan de combatere a violenței împotriva femeilor.

”Statul de drept este cel mai bun instrument pentru a apăra democrația. De aceea nu poate exista niciun compromis în ceea ce privește respectarea statului de drept. Susțin un mecanism suplimentar privind statul de drept”, a mai spus ea.

Ea mai anunță că va propune modernizarea sistemului de acordare a azilului, de protejare a granițelor și un nou mod de împărțire echitabilă a responsabilităților, făcând apel la solidaritatea statelor membre.

Cine este von der Leyen

În vârstă de 60 de ani, conservatoare, Ursula von der Leyen a condus ministerul german al apărării din 2013, iar anterior a ocupat funcția de ministru al muncii. Este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 și până acum.

Von der Leyen s-a confruntat și cu scandaluri la șefia Ministerului Apărării: echipamente învechite, subfinanțări, experți plătiți prea mult. Potrivit unui sondaj recent al cotidianului Bild, aceasta este considerată drept unul dintre cei mai puțin competenți miniștri din guvern.

Pe de altă parte, aceasta a pus capăt tradiției onorurilor făcute ofițerilor care l-au servit pe Hitler, precum generalul Erwin Rommel, cunoscut pentru campania sa din Africa de Nord în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și poreclit ”Vulpea Deșertului”. Ursula Von der Leyen s-a născut și a crescut la Ixelles, Bruxelles, a studiat la Londra și vorbește fluent limbile germană, engleză și franceză. Este medic de formație și are 7 copii.