Ministrul francez al Tranziției ecologice, Francois de Rugy, a anunțat că și-a prezentat demisia azi-dimineață, după ce a fost acuzat de cheltuieli excesive, relatează AFP. Lui de Rugy i s-a cerut demisia de săptămâna trecută după ce în presă au apărut fotografii de la o petrecere privată fastuoasă organizată de acesta în timp ce era președintele Adunării Naționale.

Francois de RugyFoto: Captura Wikipedia

”Atacurile și linșajul mediatic prin care trece familia mea m-au făcut să fac un pas înapoi astăzi (...) i-am prezentat azi dimineață premierului demisia mea”, a spus el într-un comunicat.

El a precizat că a depus o plângere de defăimare împotriva site-ului de investigații Mediapart.

Fotografii, mărturii și documente au fost publicate săptămâna trecută de siteul Mediapart care a dezvăluit că a identificat între octombrie 2017 și iunie 2018 zece cine care au mobilizat de fiecare dată personalul reședinței președintelui Adunării Naționale.

Homar, șampanie, vinuri rafinate din pivnița Adunării Naționale au fost servite de către 10 până la 30 de invitați, majoritatea aparținând cercului de prieteni și relații a soției lui Francois de Rugy, Severine de Rugy, o jurnalistă la revista Gala, potrivit Mediapart.

Rugy, un fost membru al partidului ecologist care s-a alăturat președintelui Emmanuel Macron, s-a apărat săptămâna trecută explicând că aceste ”cine informale” au fost în conformitate cu funcțiile sale, negând ”seratele fastuoase”.

Fără a fi convins de argumentele sale, purtătorul de cuvânt al fostului său partid, Europe Ecology – The Greens, a cerut joi demisia sa din guvern.

Deputata Delphine Batho, președinta Ecology Generation, a cerut de asemenea demisia lui Francois de Rugy.

”Pare moral inacceptabil. Se impune demisia sa pentru că sunt bani publici. Banul public nu este pentru organizarea unor petreceri private fastuoase”, a spus ea pentru AFP.

Și deputații republicani s-au arătat ”foarte nervoși”.