Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a anunțat că peste 821 de milioane de persoane au fost afectate de foamete, insecuritate alimentară și malnutriție în 2018, acesta fiind al treilea an consecutiv de creștere a riscului de foamete, scrie Mediafax, citând France 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul FAO, intitulat „Starea securității alimentare și a nutriției la nivel mondial” a fost produs în colaborare cu alte agenții ale Națiunilor Unite, printre care și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

După decenii de scădere, riscul de foamete a început să crească în 2015, iar una dintre țintele Organizației Națiunilor Unite este ca acesta să scadă până în 2030. Însă, potrivit raportului, eliminarea foametei la nivel mondial rămâne „o provocare imensă”.

„Pentru protejarea securității alimentare este foarte importantă existența unor politici economice și sociale pentru a putea contracara efectele unor perioade de criză economică și pentru a evita reducerea bugetelor serviciilor esențiale, cum ar fi sănătatea și educația”, se precizează în raport.

Malnutriția rămâne foarte răspândită în Africa, unde aproximativ 20% din populație este afectată, dar și în Asia, unde 12% din populație suferă din cauza acestui fenomen. În America Latină și în Caraibe 7% dintre cetățeni sunt afectați de malnutriție.

FAO a anunțat că eforturile actuale pentru eliminarea acestui fenomen nu sunt suficiente. În același timp, raportul notează că obezitatea este și ea în creștere în toate regiunile lumii, cei mai afectați fiind copiii de vârstă școlară și adulții.

Aproximativ 149 de milioane de copii suferă de malnutriție la nivel mondial.