Jair Bolsonaro a reuşit o performanţă prin anunţarea deciziei de a-l desemna pe fiul şi deputatul Eduardo în funcţia de ambasador în SUA. Intenţia a primit critici din partea mentorului Olavo de Carvalho şi a rarilor aliaţi din Congres. Aceasta a fost privită cu neîncredere de către nucleul militar de la [Palatul] Planalto (sediul preşedinţiei Braziliei; n. trad.) şi evaluată cu dispreţ şi cu spaimă în culisele de la Itamaraty (denumire sub care mai erste cunoscut Ministerul Relaţiilor Externe al Braziliei, ca urmare a numelui purtat de clădirea în care îşi are sediul; n. trad.), potrivit Folha, citat de Rador.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

Singura excepţie a fost consilierul special Filipe Martins, prieten apropiat al lui Eduardo Bolsonaro şi persoană neimportantă din PSL ridicată la rangul de specialist în politică internaţională la [Palatul] Planalto.

Dacă Bolsonaro ar avea puţin bun-simţ (fapt destul de puţin probabil, având în vedere personajul), ar trebui să dea înapoi şi să spună că a avut un delir provocat de euforia de familie, în urma împlinirii miercuri (10 iulie) a vârstei de 35 de ani de către cel de-al treilea fiu al său.

De altfel, ministrul de la Secretariatul Guvernului, generalul Luiz Eduardo Ramos, un om de încredere al preşedintelui, a arătat că această poveste nu este decât un balon de încercare.

"Este un proces care va vedea dacă va fi confirmat. El (Bolsonaro) nu a vorbit despre ambasada de la Ierusalim? Unde este aceasta? La Tel Aviv. Preşedintele are astfel de momente", le-a declarat ministrul ziariştilor.

Dacă va merge mai departe cu numirea fiului său la Washington, Bolsonaro va trebui să se confrunte cu analiza senatorilor, care răspund de aprobarea sau de respingerea alegerilor guvernului pentru asumarea conducerii ambasadelor.

Riscul este dublu: un posibil afront în cazul în care Senatul va respinge desemnarea fiului preşedintelui şi contaminarea politică a subiectului în aceeaşi perioadă în care această cameră trebuie să discute reforma asigurărilor sociale, care urmează să fie trimisă de Camera Deputaţilor.

În dorinţa ca alegerea personală şi familială pentru cel mai important post al diplomaţiei braziliene în străinătate să prevaleze, Bolsonaro ar putea să încurce trecerea prin legislativ a unui proiect de interes al statului.

El a declarat că decizia îi va aparţine fiului. Dar ar fi un gest de cumpătare şi de raţiune dacă preşedintele însuşi ar renunţa la ideea lunatică, confirmând faptul că totul nu a fost decât unul dintre "momentele" sale.