Criza economică se accentuează, iar discuţiile dintre delegaţiile guvernului şi opoziţie, abia încheiate la Barbados, nu au produs rezultate tangibile. Tensiunea din Venezuela rămâne la cote înalte, iar situaţia economică nu dă semne de îmbunătăţire. Vaticanul relansează apelul la dialog, iar Papa Francisc pune din nou reflectoarele asupra ţării sud-americane, cerând părţilor să găsească o înţelegere pentru binele populaţiei, potrivit Il Sole 24, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întâlnirea dintre preşedintele ales Nicolas Maduro şi autoproclamatul preşedinte Juan Guaidò rămâne indecisă. La masa negocierilor, prezidată de Norvegia în insulele Barbados, nu s-a ajuns la rezultate tangibile.

Îngrijorările naţionale şi internaţionale pentru cazul Venezuelei – potrivit majorităţii observatorilor - derivă din faptul că Maduro nu dă semne de deschidere şi Guaidò, cu trecerea lunilor, pierde credibilitatea, deoarece nu a ştiut/putut să organizeze alegerile anticipate pe care le-a promis acum şase luni.

Papa Francisc, la Angelus, a lansat un apel de la Vatican: «Încă o dată doresc să îmi exprim compasiunea faţă de iubitul popor venezuelean, atât de încercat de criză. Să îl rugăm pe Dumnezeu să inspire şi să ilumineze părţile în cauză ca să poată ajunge cât mai repede la un acord care să pună capăt suferinţelor poporului, pentru binele ţării şi al întregii regiuni».

Episcopii ţării latino-americane au cerut, într-o scrisoare deschisă, o schimbare, o “revenire la Constituţie”, pentru a putea pune capăt suferinţelor populaţiei.

O schimbare care «necesită plecarea celor care exercită în mod ilegitim puterea şi alegerea în cel mai scurt timp posibil a unui nou preşedinte al Republicii», supervizată de organizaţiile internaţionale.

«Situaţia este mai gravă decât ne-am putea imagina» - subliniază directorul fundaţiei pontificale Aiuto alla Chiesa che Soffre (Ajutor pentru Biserica în Suferinţă), Alessandro Monteduro, care recent a avut o călătorie misionară în Venezuela.

«Sărăcia şi suferinţa cauzate de criza politică, economică şi socială sunt realmente impresionante. Copiii, adulţii, bătrânii, persoanele cu dizabilităţi sunt dărâmate din punct de vedere fizic şi psihic din cauza lipsei alimentelor, a medicamentelor şi a produselor de primă necesitate" - explică prelatul.

După cum a declarat în repetate rânduri cardinalul Baltazar Porras, Venezuela are o situaţie comparabilă cu Siria, deşi aici nu a avut loc un război. Organizaţiile umanitare, cum ar fi Aiuto alla Chiesa che Soffre, fac ceea ce pot la faţa locului şi cer ca liderii mondiali să dea încă de astăzi curs "strigătului de durere al Papei".

Zilele trecute, Papa Francisc s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, iar “capitolul Venezuela” s-a aflat în centrul discuţiilor. Rusia, reamintim, este un aliat al lui Maduro. La fel şi China, Turcia şi Cuba. În schimb, SUA şi mare parte a statelor europene îl susţin pe Guaidò.