Miniştrii afacerilor externe din Uniunea Europeană s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a încerca să definească rolul pe care l-ar putea juca Europa într-o strategie de dezescaladare între Iran şi Statele Unite.

Sufocată de restabilirea sancţiunilor economice americane, Republica islamică a început să revină asupra unora din angajamentele sale luate în virtutea Pactului de acţiune global comun (PAGC sau JCPOA în engleză) încheiat în 2015 cu marile puteri, dar respins în 2018 de Donald Trump. La fix un an după retragerea americană, Iranul a început, pe 8 mai 2019, un proces de dezangajare pe etape, o dată la 60 de zile, pentru a determina puterile europene semnatare ale JCPOA - Franţa, Regatul Unit, Germania - să-şi respecte promisiunile şi să continue schimburile comerciale cu Republica islamică.

"Aceste acţiuni nu sunt rezultatul încăpăţânarii noastre, ci au drept scop să dea o şansă diplomaţiei pentru ca cealalată parte să-şi respecte obligaţiile", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru energia atomică, Behrouz Kamalvandi. "Dacă europenii şi America nu-şi indeplinesc angajamentele, vom crea un echilibru în cest acord reducându-ne angajamentele şi revenind la situaţia de acum patru ani", a adăugat el. "Un răspuns prost la o decizie proastă", a comentat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la sosirea sa la Bruxelles, unde a făcut apel la europeni să rămână uniţi pe acest dosar.

Omologul lui finlandez, Pekka Haavisto, a carui ţară prezidează în prezent UE, a declarat că un mesaj de fermitate va fi adresat Iranului la finalul reuniunii. "Iranul trebuie să-şi respecte angajamentele conform termenilor JCPOA. Noi nu acceptăm ultimele informaţii potrivit cărora depăşeşte limitele de uraniu îmbogăţit", a spus el. "În acelaşi timp, este foarte important să facem tot posibilul să ajutăm Iranul şi economia lui, în cazul în care Iranul îşi respectă angajamentele", a adăugat el.

În opinia ministrului britanic al afacerilor externe, Jeremy Hunt, mai există încă mică şansă să fie salvat acordul. "I-ar mai trebui Iranului un an întreg să dezvolte o bombă aomică. Mai există [...] o mică posibilitate să salvăm acordul", a spus secretarul Foreign Office. Franţa, Germania şi Regatul Unit au făcut apel duminică, într-o declaraţie comună, la o dezescaladare a tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran.