Oficiali israelieni și palestinieni au condamnat luni declarațiile unui responsabil al mișcării islamiste Hamas din Gaza, care a cerut palestinienilor să ucidă evrei "peste tot în lume", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dacă blocada nu este ridicată, ne vom detona în fața dușmanilor noștri, cu voia lui Dumnezeu", a declarat Fathi Hamad, membru al Hamas, care controlează Fâșia Gaza, rostit vineri în timpul protestelor săptămânale de-a lungul barierei care separă enclava palestiniană de Israel.

Israelul impune o blocadă strictă de peste un deceniu asupra acestui teritoriu prins între Mediterana, statul evreu și Egipt și unde trăiesc aproape două milioane de palestinieni, în condiții precare.

"Șapte milioane de palestinieni din străinătate, gata cu pregătirile! Aveți destui evrei cu voi, peste tot unde sunteți. Trebuie să atacați toți evreii pe care îi puteți ataca, peste tot în lume, și să-i ucideți", a spus acesta.

Hamas s-a distanța de aceste afirmații, într-un comunicat publicat luni după amiază.

"Aceste afirmații nu reflectă poziția oficială a Hamas și politica sa pe care a decis-o și a aplicat-o cu consistență, potrivit căreia suntem în conflict cu ocupanții (israelieni) care ocupă teritoriile noastre și care profanează locurile noastre sfinte, și nu cu evreii din lume sau cu iudaismul în calitate de religie", a potrivit sursei citate.

"Declarații respingătoare"

Nickolai Mladenov, trimisul ONU pentru Orientul Apropiat, a condamnat afirmațiile, invocând un "discurs periculos, respingător și care incită la ură".

"Valorile juste ale cauzei palestiniene includ dragostea de libertate, dreptatea și egalitatea. Declarațiile respingătoare ale dl. Fathi Hamad legate de evrei nu reprezintă nimic din toate acestea", a scris pe Twitter Saeb Erekat, secretar general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, aflată în Cisiordania ocupată și aliată cu Fatah, partidul președintelui palestinian.

Fatah și Hamas sunt la cuțite după ce mișcarea islamistă a preluat controlul asupra Fâșiei, în 2007, la capătul a ceea ce a fost practic un război civil.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a afirmat însă că declarațiile lui Hamad arată "ce este Hamas".

"Hamas este în spatele revoltelor de la granița cu Gaza. Hamas construiește uzine pentru a produce centuri explozive folosite de băieți și fete din Gaza. Hamas vrea să ucidă evrei în toată lumea", a declarat el.

"Înțelegeți acum de ce apărăm granița noastră de Hamas din Gaza", a mai spus acesta.

De la finalul lui martie 2018, palestinienii din Gaza se adună de-a lungul barierei care separă Fâșia de Israel pentru a protesta împotriva blocadei israeliene.

Din acel moment, cel puțin 295 de palestinieni au fost uciși de tiruri israeliene, în marea majoritate pentru violențe în marja protestelor.

Șapte israelieni și-au pierdut de asemenea viața, dintre care cinci civili.