Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, ex-preşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLDM), a susţinut, într-un interviu acordat din închisoare unui post de televiziune, că în 2009 funcţia de procuror general ar fi fost "cumpărată" cu 2 milioane de euro de către oligarhul Vlad Plahotniuc, potrivit Radio Chişinău.

Vlad Filat, incadrat de mascatiFoto: Unimedia

Fostul premier, Vlad Filat, a declarat pentru TV8 că funcția de procuror general pentru care candidat era Valeriu Zubco a fost vândută cu două milioane de euro, iar el ar fi fost anunțat de către deputații de atunci Veaceslav Untilă și Veaceslav Platon, care ar fi încercat să împiedice această numire. Filat a susținut că înainte de formarea Alianței pentru Integrare Europeană 1, seara târziu, la el acasă ar fi venit cei doi deputați și i-ar fi spus că s-a decis vânzarea funcției de procuror general cu suma de 2 milioane de euro, iar "pretendentul" era din partea lui Serafim Urecheanu, dar de fapt, era din partea lui Vladimir Plahotniuc – Valeriu Zubco.

"Ei au încercat să împiedice această numire. Eu, după întâlnirea cu ei, am avut o discuție cu ambasadorul american care mi-a spus că este grav, dar <>", a declarat Filat.

Interviul a fost realizat în penitenciar, unde Vlad Filat își ispășește pedeapsa de nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat susține că este nevinovat, calificând cazul său drept unul politic.