Guvernul american a anunțat luni că va refuza cererile de azil depuse la frontiera sa din sud de către migranții care nu au aplicat pentru statutul de refugiat în Mexic sau altă țară în drumul spre Statele Unite, relatează AFP.

migranti suaFoto: Captura BBC

”Statele Unite sunt generoase, dar sunt complet depășite de povara creată de sutele de mii de străini arestați la frontiera de sud”, a declarat ministrul Justiției, Bill Barr, într-un comunicat care anunță implementarea acestei reguli începând de marți. Potrivit ministrului, această regulă presupune ”descurajarea migranților economici care vor să exploateze sistemul nostru de azil”.

Aceasta este o măsură ”interimară” până când Congresul revizuiește legea imigrației, a precizat ministrul Securității interne, Kevin McAleenan.

Sunt prevăzute și anumite excepții, în particular pentru victimele traficului uman.

Statele Unite se confruntă cu un aflux de migranți la frontiera cu Mexic, cu peste 100.000 de persoane arestate în fiecare lună din martie, inclusiv multe familii cu copii.

Originari în marea lor majoritate din țări sărace și violente din America Centrală, precum Guatemala, Salvador și Honduras, acești migranți depun în general solicitări de azil care le permite să rămână pe teritoriul american până când un judecător de imigrație le judecă dosarul.

Președintele republica, care și-a făcut din lupta cu imigrația ilegală unul dintre punctele sale forte ale politicii sale, încearcă să limiteze fluxul de migranți, cu un zid la frontiera de sud și o mai mare cooperare cu Mexic, și să crească expluzările imigranților ilegali.