Sistemul european de poziționare prin satelit Galileo, concurentul GPS-ului american, se confruntă de vineri cu o "pană de serviciu" legată de un "incident tehnic", a anunțat agenția UE însărcinată cu funcționarea sa, scrie AFP.

Sateliti Galileo, pregatiti pentru lansareFoto: ESA-CNES/Arianespace

Galileo "este în prezent afectat de un incident legat de infrastructura sa de la sol", care a provocat "o întrerupere temporară a serviciilor inițiale de navigație și de sincronizare", potrivit unui comunicat al agenției europene a sistemelor de navigare prin satelit (GSA).

Sistemul, operațional de la sfârșitul lui 2016, este în continuare în faza de pilot, cu servicii calificate drept "inițiale". Acest lucru înseamnă că semnalul nu este disponibil în permanență și trebuie folosit complementar cu alte sisteme precum GPS-ul american.

Grație celor 22 de sateliți pe orbită, aceste semnale permit furnizarea de informații de poziționare și de măsurare a timpului în special pentru telefoane mobile, mașini conectate, căi ferate și avioane.

Serviciul de căutare și de salvare furnizat de Galileo, folosit pentru salvarea persoanelor aflate în pericol, spre exemplu pe mare sau pe munte, nu este afectat de această pană și "rămâne operațional", a precizat agenția europeană.

Experții "lucrează pentru restabilirea situației cât mai repede posibil" pentru celelalte servicii.

Capacitatea deplin operațională a Galileo, cu o "constelație completă" de sateliți și disponibilitate garantată pentru întreaga lume, este așteptată pentru 2020.

UE dorește oferirea unei alternative credibile pentru GPS-ul american și sistemul rusesc și afirmă că sistemul european are o precizie mai mare și este sub control civil, nu militar, cum este cazul concurenților săi.