O tânără care a născut într-o toaletă publică din El Salvador se va prezenta pentru a doua oare la tribunal luni, după ce la primul său proces a fost acuzată de crimă. Acest caz a atras atenția comunității internaționale, scoțând la iveală legile restrictive ale țării privind avortul, scrie Associated Press.

avortFoto: Hotnews

Evelyn Beatriz Hernández petrecuse deja 33 de luni în închisoare, din pedeapsa sa de 30 de ani, când Curtea Supremă a anulat decizia în cazul său, în februarie, ordonând un proces nou, cu un alt judecător. Aceasta este prima dată când un caz de avort este rejudecat, într-o țară care pedepsește aspru femeile care încearcă să treacă printr-o întrerupere de sarcină, chiar și în cazuri de urgență.

Activișii pentru drepturile femeilor speră ca noul guvern al președintelui President Nayib Bukele, care a preluat poziția în iunie, să schimbe atitudinea față de drepturile legate de reproducere ale femeilor. Zeci de femei au fost închise din cauza unor acuzații similare.

"Ceea ce Evelyn trăiește acum este coșmarul multor femei din El Salvador", a spus avocatul ei, Elizabeth Deras.

Hernández susține că nu știa de sarcină, iar aceasta a fost consecința unui viol. Ea își amintește că a simțit dureri abdominale puternice și s-a dus la toaletă. Mama sa a găsit-o leșinată la scurt timp după și a trebuit să o transporte la spital. Fetusul avea 32 de săptămâni, iar specialiștii nu au putut determina dacă acesta a încetat din viață înainte sau după naștere. Ambele femei insistă că nu știau de copil, însă procurorii refuză să le creadă.

Bukele a declarat că avortul i se pare acceptabil numai când viața mamei este în pericol, însă este împotriva punerii sub acuzare a femeilor care au trecut printr-un avort.

Pollurile recente reliazate în El Salvador arată susținere față de legi mai permisive privind avortul. Interdicția legată de avort este totală în El Salvador, chiar și în cazurile de viol sau de incest, sau când viața femeii este pusă în pericol.