Administrația de la Belgrad a acuzat că vandalizarea mai multor morminte dintr-un cimitir ortodox sârb din localitatea Lipljan indică faptul că "ideologia urii este omniprezentă în rândul separatiștilor" din Kosovo, scrie Mediafax, citând cotidianul Le Figaro.

KosovoFoto: Wikimedia Commons/ Reinoutr

"Mai multe pietre funerare dintr-un cimitir ortodox din Lipljan au fost deteriorate de necunoscuți", se afirmă într-un comunicat al poliţiei din Kosovo, în care se mai precizează că a fost inițiată o anchetă.

Localitatea Lipljan se află în centrul regiunii Kosovo, la câțiva kilometri sud de Priștina, aici trăind o mică comunitatea sârbă, dar majoritatea populației este albaneză.

Jovica Miric, președintele comunității sârbe din Lipljan a declarat că peste 20 de morminte au fost vandalizate în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Imagini publicate pe site-ul Kossev prezintă mai multe pietre funerare și cruci răsturnate. Incidentul a provocat reacția furibundă a Belgradului.

"Distrugerea a peste 20 de pietre funerare (...) demonstrează că ideologia urii este omniprezentă la separatişti", se afirmă într-un comunicat dat publicității de un departament al Guvernului Serbiei care se ocupă de relațiile cu Kosovo. De asemenea, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a condamnat "profanarea pietrelor funerare" şi a îndemnat liderii locali "să acţioneze împotriva acestui tip de acte".

Mormintele din acest cimitir au mai fost vandalizate în trecut, cel mai recent în decembrie 2018. Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forţele sârbe şi separatiştii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocităţi de ambele părţi.

Serbia nu recunoaște independența regiunii Kosovo, iar relațiile între cele două state tensionate, dialogul între Belgrad și Priștina, mediat de Uniunea Europeană, este de mai multe luni blocat. Independenţa fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 ţări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE.

Cele cinci state membre ale UE care până în acest moment nu au recunoscut independenţa Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia şi România.