Compania chineză de tehnologie Huawei plănuiește să concedieze sute de angajați din SUA, susținând că se confruntă cu probleme din cauza includerii sale pe o listă neagră impusă de administrația lui Trump din motive de siguranță națională, scrie CNBC, citând Wall Street Journal.

Logo HuaweiFoto: Hotnews

Aceste concedieri vor afecta filiala de dezvoltare americană a companiei, Futurewei, potrvit Journal. Futurewei are 850 de anagajați în laboratoarele de cercetare din SUA, inclusiv în Texas, California și Washington. În total, Huawei are 1.500 de angajați în SUA.

Deși numărul exact al celor care urmează să fie concediați nu este cunoscut, o sursă apropiată a declarat pentru Journal că sute de persoane vor fi expuse riscului de a-și pierde slujba. Compania nu a oferit încă declarații.

Administrația Trump a declarat stare de urgență națională în mai din cauza amenințărilor la adresa securității naționale, iar Departamentul de Comerț a adăugat compania Huawei pe o listă neagră, împiedicând companiile americane să facă afaceri cu aceasta, în lipsa unei permisiuni speciale primite de la Comerț.

Includerea pe această listă a afectat compania. CEO-ul și fondatorul Ren Zhengfei a afirmat că Huawei se așteaptă la pierderi de 30 de miliarde de dolari în următorii ani din cauza acestor restricții.

Pe de altă parte, președintele Trump a fost de acord să slăbească restricțiile impuse companiei și să o lase să aibă legături comerciale cu afacerile din SUA, cât timp securitatea națională nu este pusă în pericol. Această concesie se datorează acordului la care au ajuns președintele american și cel chinez în timpul summitului G-20 din Japonia, de a relua discuțiile legate de comerț.