În China, lupta împotriva drogurilor revine în actualitate. Autoritățile, observând o creștere, deși minimă (1,9%), a numărului de persoane care consumă în mod obișnuit substanţe stupefiante, au lansat 'urbi et orbi' un avertisment către popor, cu pagini întregi de ziare destinate să transmită un mesaj clar și precis cetățenilor din fostul Imperiu Mijlociu: stați departe de aceste substanțe. Este foarte probabil ca în curând Partidul Comunist Chinez să lanseze o campanie națională de eradicare a ciumei sociale menționate mai sus folosind "metode chinezești": eficiente, dar brutale. Între timp, guvernul trebuie să se confrunte cu două situații de urgență destul de delicate: un sat, probabil nu singurul, în care majoritatea locuitorilor sunt dependenți de heroină și sosirea în Republica Populară a unui drog sintetic nou și puternic, gata să fie expediat în întreaga lume, scrie Il Giornale, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Xiamaguan este un oraș situat în Ningxia, o regiune autonomă care se întinde în partea de nord-vest a Chinei. Având în vedere standardele chinezești, Xiamaguan este un centru foarte mic care găzduiește doar o sută de familii. Aici, oamenii trăiesc într-un context complicat, zdrobiți pe de o parte de drogul înfloritor care a monopolizat orașul, iar pe de altă parte, de flagelul dependenței de droguri. Salariul mediu al unui cetățean obișnuit fluctuează între 150 și 400 de dolari pe lună, bani câştigaţi de obicei din locuri de muncă provizorii și mici 'aranjamente'. Pentru a câștiga mai mult, tot mai mulți chinezi au decis să se transforme în traficanți de heroină. Potrivit publicaţiei 'South China Morning Pos't, în anii 1980, câţiva cetățeni din Xiamaguan și-au părăsit pământul natal pentru a se muta în Guangzhou, unde au început să vândă aur și pietre prețioase.

Mulți dintre ei nu cunoșteau drogurile, dar foarte curând au dat peste o substanță din care puteau câștiga mult mai mulți bani decât aurul. Marfa provenită de la Yunnan a fost adusă de expaţi la Xiamaguan în urmă cu 20 de ani, iar astăzi contactele și rutele pe care călătoresc drogurile continuă să funcţioneze, în ciuda represiunii guvernamentale. Foarte curând, locuitorii din Xiamaguan au căzut într-un cerc vicios: contrabandiștii au început să devină şi angajați. Arestările, familiile separate, copiii folosiți pe post de curieri și, în general, condițiile de viață ale acestor persoane au contribuit la crearea unui enorm disconfort social în întreaga zonă.

Începând cu anul 2013, controalele s-au intensificat, situația s-a ameliorat ușor și noile reglementări au adus o gură de oxigen cetățenilor exasperați: consumatorii de droguri, atunci când sunt prinşi în flagrant, sunt trimiși în centre speciale de detoxifiere, în timp ce contrabandiștii ajung în închisoare.

În afara focarelor cauzate de micile centre suburbane, unde în unele cazuri traficul de droguri este larg răspândit, China trebuie să facă faţă creșterii fluxului de droguri provenite de la granița vietnameză, unde se extinde așa-numitul Triunghi de Aur, zona cuprinsă între Vietnam, Laos și Cambodgia. Având în vedere geografia teritoriului, format din junglă și vegetație densă, pentru guvernul chinez este aproape imposibil să controleze întreaga zonă de frontieră.

În 2018, Beijingul a confiscat 37,5 tone de droguri și substanțe utilizate pentru a produce droguri, însă multe altele au reușit să intre în țară pentru a fi comercializate de bande criminale în întreaga lume. Între timp, aşa cum observă New York Times, un nou opiaceu originar din China, urmând calea menționată mai sus, îi lasă fără muncă pe mulţi fermieri mexicani implicați în lanțul de producție de heroină. Iar poliția chineză își suflecă mânecile și este pregătită să acționeze.

Traducerea: Cătălina Păunel