Președintele american Donald Trump a atacat verbal patru membri democrați care au avut conflicte cu liderii partidului, despre care a zis că ar trebui "să se întoarcă în locurile de origine care sunt complet distruse din cauza ratei mari de criminalitate și să rezolve acolo problemele", scrie The Guardian.

Donald Trump si MelaniaFoto: Captura video

"Ar trebui să vă grăbiți", le-a transmis Trump.

Președintele nu și-a numit țintele, însă acestea sunt Alexandria Ocasio-Cortez din New York, Ayanna Pressley din Massachusetts, Rashida Tlaib din Michigan și Ilhan Omar din Minnesota. Doar Omar, care este din Somalia, nu s-a născut în SUA. Pressley este afro-americană, părinții lui Tlaib sunt imigranți palestinieni, iar Ocasio-Cortez este din New York, dintr-o familie care a emigrat din Puerto-Rico.

Tlaib a răspuns, susținând că Trump trebuie demis din funcție.

Ocasio-Cortez a declarat: "țara de unde vin și țara față de care am jurat credință este America".

Omar l-a numit pe Trump "cel mai rău, corupt și incapabil președinte" pe care l-am văzut vreodată.

Pressley a afirmat: "Așa arată rasismul. Noi reprezentăm democrația."

Bernie Sanders a fost unul dintre politicenii care au numit acest atac o formă de rasism.

"Când spun că președintele e rasist, despre asta vorbesc", a adăugat senatorul din Vermont.

Justin Amash, congresman din Michigan care a părăsit partidul republican din cauza opoziției sale față de Trump, a spus că remarca președintelui a fost "rasistă și dezgustătoare".

Nihad Awad, director executiv la nivel național al Consiliului pentru relații americano-musulmane a afirmat că dacă Trump "ar fi țipat același lucru la o femeie musulmană într-un supermarket Walmart ar fi putut să fie arestat".

Conflictele celor patru cu purtătorul de cuvânt Nancy Pelosi cauzate de diferențele de opinie în contextul crizei umanitare de la graniță și de reticența lui Pelosi de a începe procedurile de impeachment, sunt deja cunoscute publicului. Ocasio-Cortez a declarat pentru Washington Post că Pelosi este "lipsită de respect, izolând femeile de culoare alese recent".

Vineri Trump i-a luat apărarea lui Pelosi, spunând că aceasta nu este rasistă.

Într-un mesaj postat pe Twitter duminică, președintele a scris că "este interesant să vezi cum politicieni progresiști de gen feminin din partidul democrat, care vin din țări în care guvernele sunt un dezastru total, cele mai rele, corupte și inepte din toată lumea (asta dacă au guverne), spun acum oamenilor din SUA, cea mai grozavă, puternică națiune din lume, cum ar trebui să funcționeze guvernnul său".

"De ce nu se întorc înapoi să ajute la rezolvarea problemelor criminalității de acolo", a întrebat Trump. "Apoi pot veni să ne arate cum se face. Locurile astea au nevoie de voi repede, trebuie să vă grăbiți."

Pelosi a răspuns afirmând că Trump a arătat că planul său de a face "America grozavă din nou" este de fapt un plan de a face "America albă din nou".