Președintele american Donald Trump a abandonat Acordul atomic cu Iranul pentru că tratatul a fost încheiat de predecesorul său la Casa Albă, Barack Obama, afirma ambasadorul britanic la Washington, Kim Darroch, într-un raport confidențial, citat de publicația Mail on Sunday, relatează postul BBC, scrie Mediafax.

Donald TrumpFoto: Flikr

"Administrația este decisă asupra unui act de vandalism diplomatic, aparent din motive ideologice și de personalitate - era acordul lui Obama", scria ambasadorul Kim Darroch într-o depeșă diplomatică confidențială din mai 2018.

Diplomatul britanic mai sublinia în raport că există divergențe între consilierii prezidențiali americani și critica Casa Albă pentru lipsa unei strategii pe termen lung privind măsurile de luat după retragerea din acordul internațional cu Iranul.

Într-o serie de rapoarte confidenţiale despre situaţia politică din SUA, Kim Darroch, ambasadorul britanic de la Washington, a numit "ineptă" și "disfuncțională" Administraţia Donald Trump, lucru care a atras furia liderului de la Casa Albă. Pe fondul polemicilor apărute după ce a numit "ineptă" Administraţia SUA, Darroch a demisionat.

Donald Trump a anunţat în luna mai 2018 decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept "defectuos", "decăzut şi putred", o "ruşine" pentru el, în calitatea de "cetăţean american". Liderul de la Casa Albă susţinea că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, în pofida acordului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană. Germania, Franța, Marea Britanie, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înțelegerea.