Poliţia britanică a identificat persoana din spatele scurgerii mai multor informaţii clasificate transmise în Centrală de ambasadorul Regatului Unit la Washington, eveniment care a provocat o criză diplomatică între cele două ţări, a informat Sunday Times, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Sir Kim DarrochFoto: Wikipedia

Săptămâna trecută, ziarul britanic Mail on Sunday a publicat conţinutul unei telegrame din partea ambasadorului Kim Darroch, în care administraţia preşedintelui Donald Trump este calificată drept ineptă şi disfuncţională, calificative care au determinat o reacţie furioasă din partea liderului de la Casa Albă şi au dus la retragerea ambasadorului Marii Britanii de la Washington. Donald Trump l-a calificat pe ambasadorul britanic drept un ''imbecil pretenţios" cu care nu va mai avea contacte.

Autorităţile britanice au lansat o anchetă pentru a identifica persoana responsabilă pentru această scurgere de informaţii clasificate, iar forţele de poliţie anti-teroriste au afirmat vineri că au lansat o anchetă penală.

Conform publicaţiei Sunday Times, care citează surse guvernamentale, fără a le menţiona identitatea, suspectul a fost identificat, iar varianta spargerii unui computer de către un stat străin a fost exclusă.

"Ei cred că ştiu cine este responsabil pentru scurgerea" de informaţii, a afirmat sursa citată de ziar. "Acum se pune problema construirii unui caz care să fie prezentat în justiţie. Este vorba de cineva care avea acces la dosare arhivate. Au pătruns şi au pus mâna pe mai multe materiale. Ceva destul de primitiv".

Atât Sunday Times cât şi Mail on Sunday au informat că reprezentanţi ai serviciilor de informaţii urmează să se alăture anchetei pentru identificarea suspectului prin trierea mesajelor email şi a înregistrărilor telefonice.

Mail on Sunday a publicat şi alte informări confidenţiale ale ambasadorului britanic în SUA, fără să ţină cont de avertismentul poliţiei, potrivit căruia publicaţiile care fac acest lucru ar putea comite o infracţiune.

Astfel, într-o corespondenţă din mai 2018, Kim Darroch scria că Donald Trump a decis să retragă SUA unilateral din pactul nuclear privind Iranul din "motive de personalitate", deoarece acordul internaţional fusese agreat în 2015 de predecesorul său, Barack Obama. În telegramă, Darroch mai scria că, prin aceasta, administraţia americană "a stabilit un act de vandalism diplomatic".

Într-o altă telegramă, Kim Darroch a prezentat disensiunile din echipa preşedintelui Donald Trump privind această decizie şi a criticat absenţa de viziune pe termen lung a Casei Albe, conform AFP, care citează presa britanică.

"Nu sunt capabili să formuleze o strategie pentru 'ziua de mâine'; iar contactele cu Departamentul de Stat din această dimineaţă nu sugerează (existenţa) vreunui plan de a întinde o mână partenerilor şi aliaţilor, fie că este vorba de Europa sau de regiune", scria ambasadorul britanic.

Acesta a menţionat că secretarul de stat Mike Pompeo "s-a distanţat subtil vorbind despre o 'decizie a preşedintelui'" în timpul discuţiei cu Boris Johnson.

În opinia lui Kim Darroch, Mike Pompeo a lăsat să se înţeleagă că a încercat, fără succes, să-i 'vândă' un text revizuit preşedintelui Donald Trump.

Citește pe acest subiect:

Poliția britanică a deschis o investigație legată de scurgerea de informații de la ambasada din Washington

Poliţia londoneză, acuzată că ameninţă libertatea presei, în ancheta privind telegramele diplomatice

Ambasadorul britanic în Statele Unite a demisionat, după controversele cu Trump

Trump îi urează "cele bune" fostului ambasador britanic şi crede că nu l-a ofensat pe el

Guardian: Cum mai poate acum reprezenta Kim Darroch Marea Britanie în Washingtonul lui Donald Trump?

Șeful diplomației britanice îl acuză pe Trump de lipsă de respect față de Marea Britanie: Este inacceptabil

Trump, un nou atac la adresa ambasadorului britanic la Washington: Un tip foarte prost

Donald Trump îl atacă pe ambasadorul britanic în SUA și o critică în același timp și pe Theresa May

Marea Britanie a inițiat o anchetă privind dezvăluirea unor note diplomatice despre Administrația Trump

Incident diplomatic SUA-Marea Britanie: Ambasadorul britanic la Washington spune despre Trump că este ”inept, incompetent, instabil” și cariera sa ar putea sfârși în dizgrație