Merkel spune că organizatorii încercării de asasinare a lui Hitler sunt modele de urmat
Data de 20 iulie ar trebuie să fie o zi de comemorare a tuturor celor care s-au ridicat împotriva regimului nazist, a transmis Merkel în mesajul său video săptămânal.
"Şi noi avem de asemenea datoria să ne opunem tuturor acelor tendinţe care vor să ne distrugă democraţia", a mai afirmat cancelarul.
La 20 iulie 1944, Claus Schenk Graf von Stauffenberg a orchestrat un atac cu bombă în încercarea de a-l asasina pe Adolf Hitler. Planul a eşuat, Hitler fiind doar uşor rănit. Stauffenberg şi alţi circa 200 de oameni implicaţi în acest complot au fost executaţi de nazişti.
Merkel a spus că îi consideră pe organizatorii complotului ca fiind modele de urmat. "Ei au arătat că şi-au urmat conştiinţa şi, prin urmare, au făurit o parte a istoriei Germaniei care altfel ar fi fost definită exclusiv prin întunericul naţional-socialismului", a declarat ea.
Merkel a subliniat de asemenea că Germania le datorează o mare recunoştinţă, pentru că nu ar fi existat Constituţia de după război fără astfel de acţiuni. "Astăzi putem să construim pe curajul acestor oameni şi să fim recunoscători că există această parte a istoriei noastre", a spus cancelarul.
Ea a atras atenţia asupra numărului în creştere de extremişti de dreapta în Germania de astăzi. Recenta crimă a cărei victimă a fost politicianul local Walter Luebcke a arătat ce important este sprijinul pentru cei care îşi asumă o responsabilitate politică, a declarat Merkel.
"Acest lucru necesită un semnal clar din partea tuturor", a spus Merkel.
Toţi germanii sunt invitaţi "să îşi facă treaba în societate pentru a garanta că democraţia noastră este solidă, că societatea civilă este puternică şi că extremismul de dreapta nu are nicio şansă", a adăugat cancelarul german.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Oricine ne e deacord cu ordinea curenta, e liber la asasinate si bum bum, pentru ca-si urmeaza constiinta
cred ca o fi de la tremurat....daca e parkinson, asta afecteaza si bibilica
Cand Churchill a zis ca nazistii viitorului se vor numi anti-nazisti lumea a ras ... incep sa cred ca asta nu era chiar tampit