Autoritățile de la Beijing au anunțat vineri că vor impune sancțiuni împotriva companiilor americane implicate în procesul prin care Statele Unite au vândut armament în valoare de 2,2 miliarde de dolari către Taiwan, potrivit Reuters citat de Mediafax.

Tancuri M1A1 AbramsFoto: Agerpres

Autoritățile chineze susțin că au luat această decizie deoarece tranzacția respectivă reprezintă o amenințare la adresa suveranității și siguranței naționale a Chinei.

Decizia a fost luată în contextul în care Departamentul american de Stat a anunțat luni că a aprobat vânzarea către Taiwan a 108 tancuri M1A2T Abrams, 250 rachete Stinger și echipamente auxiliare, în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

Cu toate că Washingtonul a anunțat că vânzarea nu va afecta echilibrul militar din regiune, Beijingul a cerut revocarea tranzacției dintre cele două țări.

Anunțul de vineri al Chinei vine și în contextul în care președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a aflat într-o vizită la New York.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat că vânzarea de arme americane către Taiwan constituie „o încălcare gravă a legislației internaționale și a normelor de bază care guvernează relațiile internaționale”. „Pentru protejarea intereselor sale naționale, China va impune sancțiuni împotriva companiilor din Statele Unite implicate în această vânzare către Taiwan”, a spus el.

Departamentul american de Stat a refuzat să comenteze anunțul. Reuters notează că nu este clar dacă decizia Beijingului în acest sens va avea vreun impact, întrucât companiilor americane din domeniul producerii de armament le-a fost interzis să semneze contracte cu China încă din 1989, când a avut loc masacrul din Piața Tiananmen.