Descendenții ultimului împărat al Germaniei vor să recupereze de la statul german mii de obiecte și opere de artă care au aparținut familiei Hohenzollern, a anunțat vineri ministerul Culturii, confirmând informațiile Der Spiegel, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Negocieri privind cererile de restituire sunt în curs "de mai mulți ani" între familia Hohenzollern, guvernul federal german, orașul Berlin și regiunea Brandeburg, a precizat ministerul.

"Discuțiile (...) vizează găsirea unei soluții perene pentru diferite opere și obiecte de colecție a căror valoare este evaluată de manieră diferită de instituțiile publice, pe de o parte, și de casa Hohenzollern, de altă parte", potrivit sursei citate.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, casa Hohenzollern cere restituirea a zeci de mii de tablouri, sculpturi, monede, cărți și mobile care le-au aparținut până la căderea Imperiului și proclamarea Republicii.

Negocierile sunt conduse de strănepotul ultimului "Kaiser" Wilhelm al II-lea, Georg Friedrich, prinț de Prusia. Împăratul a abdicat în 1918 și a plecat în exil în Olanda, unde a murit în 1941.

Bunurile monarhiei prusace au fost confiscate fără nicio compensație înainte ca un acord între stat și familia imperială să fie încheiat în 29 octombrie 1926.

Dar istoria a complicat un pic situația, deoarece ocupația sovietică după al Doilea Război Mondial a jumătate din Berlin a condus la noi exproprieri.

O primă etapă a fost deja depășită prin crearea unei liste, a adăugat ministerul, iar dificultățile sunt legate de "mai puțin de 0,1%" din colecțiile Fundației prusace a castelelor și grădinilor din Berlin-Brandeburg, ale Fundației culturale prusace și ale Muzeului istoric german.

Cu toate acestea, nu se întrevede un final apropiat. "În momentul de față, pozițiile părților în negocieri sunt încă îndepărtate", a subliniat ministerul.