Vitali Markiv, un cetățean italo-ucrainean care a comandat garda națională ucraineană, a fost condamnat vineri în primă instanță la 24 de ani de închisoare pentru implicarea sa în uciderea a doi fotografi, în mai 2014, în Ucraina, scrie AFP.

UcrainaFoto: Stirile ProTV

Potrivit ziarului Il Giorno, tribunalul a aplicat o pedeapsă mai mare decât ceruse parchetul, respectiv 17 ani de închisoare.

Markiv era judecat pentru moartea fotografului italian Andrea Rocchelli și a colegului său rus Andrei Mironov, uciși în 24 mai 2014 de tiruri de mortier în timp ce se aflau în Sloviansk, nu departe de Donesk, în Donbass (estul rebel pro-rus al Ucrainei), pentru a documenta bombardarea unei localități.

În cursul acestui atac cu mortiere, un fotograf francez, William Roquelon, a fost grav rănit.

În timpul procesului său, acuzatul a primit susținerea ministrului ucrainean de Interne, Arsen Avakov, care s-a deplasat la o audiere în Pavia pentru a asigura că este "deplin convins de nevinovăția lui Vitali Markiv".

Avakov a calificat condamnarea drept "injustă și rușinoasă" și a anunțat că va fi atacată în apel.

"Garda noastră și Ucraina nu sunt vinovate de moartea lui Rocchelli. El a devenit o victimă a unei Rusii agresive care a declanșat la Sloviansk un război împotriva Donbass. Continuăm lupta", a spus ministrul ucrainean.

Vitali Markiv a fost arestat în iunie 2017 pe aeroportul din Bologna, când cobora dintr-un avion care decolase din Ucraina. A fost închis în mai multe închisori din Italia.