Marea Britanie va spori temporar prezența militară în Golf, devansând amplasarea unei a doua nave de război în zonă, au anunțat vineri guvernul britanic și surse din sectorul de Apărare, într-un context de tensiuni în creștere cu Iranul, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Distrugătorul HMS Duncan se va deplasa în Golf pentru a se alătura fregatei HMS Montrose, cu scopul de a garanta "libertatea de navigare" în această zonă strategică pentru transportul mondial de petrol.

Această amplasare, care era programată, a fost devansată, a precizat o sursă guvernamentală, potrivit căreia cele două nave vor rămâne prezente în regiune o perioadă de timp.

Marea Britanie a acuzat joi marina militară iraniană că a încercat să împiedice trecerea unui petrolier britanic prin această strâmtoare, înainte de intervenția unei fregate a Royal Navy care escorta nava.

Acest incident, negat de Teheran, vine la patru zile după confiscarea unui petrolier iranian de către Marea Britanie în Gibraltar.

Tensiunea legată de această strâmtoare, prin care trece o treime din petrolul mondial transportat pe cale maritimă, a culminat în cursul ultimelor săptămâni cu o spirală de evenimente, printre care atacuri de origine necunoscută împotriva unor petroliere și doborârea unei drone americane de către Iran.