Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin se opune redenumirii limbii moldovenesti in "limba romana" si renuntarii la trecutul comunist de dragul unei integrari europene mai simple. Declaratia s-a dorit replica la afirmatiile reprezentatului Romaniei la Conferinta de la Munchen dedicata problemelor de securitate mondiala si care a estimat ca recunoasterea de catre Moldova a limbii romane si distantarea de trecutul comunist al usura drumul tarii catre UE.

„Va multumesc pentru intrebare si voi raspunde pentru a o mia oara si sunt gata sa raspund de un miliard de dori ca denumirea limbii unui stat este o chestiune care tine exclusiv de poporul acelei tari”, a citat agentia RIA Novosti cuvintele liderului de la Chisianu. El a amintit ca la referendumul lingvistic din 1 octombrie 2004, 84% din populatie s-a pronuntat pentru pastrarea numelui istoric al limbii – moldoveneasca. In context, el a mentionat ca peste un an, Moldova va implini 650 de ani de existenta, in timp ce Romania are doar 170. De aceea - a spus Voronin - "este absurd sa discutam ce a fost mai intai, oul sau gaina".

El a recunoscut, totodata, ca limbile moldoveneasca si romana sunt absolut identice, dar fiecare tara are dreptul de a o denumi asa cum considera necesar. „Am trait cu limba moldoveneasca si asa vom trai si de acum inante”, a subliniat Voronin. Pe de alta parte, el a respins aprecierile conform carora Moldova este o tara foarte saraca. „Depinde cum intelegi saracia: imposibilitatea de a-ti asigura masa de zi cu zi si de a-ti cumpara o locuinta, sau imposibilitatea de a locui intr-un palat si de a avea la scara masini luxoase”. In Moldova, a adaugat el, sunt cele mai scumpe pamanturi, pur si simplu tara nu a avut inca sansa de a se ocupa cum trebuie de ele. „Nu suntem deloc saraci, dar inca nu ne-am pus pe treaba cum trebuie, suntem chiar foarte bogati”, a spus seful statului moldovean.