Trump continuă să producă frustrări Chinei, chiar înainte ca discuțiile dintre SUA și China să fie reluate, oficialii americani din administrația sa exprimând susținere față de protestele pro-democrație din Hong Kong, scrie Business Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jimmy Lai, un activist pro-democrație și editor din Hong Kong a avut întrevederi la nivel înalt cu oficialii SUA, spre nefericirea celor de la Beijing, a raportat Bloomberg. Lai s-a întâlnit miercuri cu consilierul pentru probleme de securitate națională al SUA, John Bolton, după o întrevedere cu vice președintele Mike Pence, secretarul de stat Michael Pompeo și senatorii Ted Cruz, Corey Gardener și Rick Scott.

"Prin intervențiile pe care le-au avut în chestiunile din Hong Kong, SUA a trimis mesaje greșite lumii", a declarat Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez. SUA nu acceptă de obicei stabilirea unor întâlniri cu oficialii aflați pe astfel de poziții, decât în cazul demnitarilor străini. Având în vedere faptul că Lai nu ocupă nicio poziție în guvern, această mișcare reprezintă un semnal al faptului că administrația lui Trump nu încearcă să detensioneze relațiile cu China înainte de reluarea discuțiilor referitoare la războiul comercial.

Aceste întâlniri transmit faptul că administrația lui Trump susține protestele din Hong Kong, organizate împotriva încercării guvernului chinez de a implementa pe teritoriul fostei colonii britanice o lege privind extrădarea.

Săptămâna aceasta departamentul de stat a aprobat o vânzare de armament în valoare de 2.2. miliarde de dolari către Taiwan, cea mai mare vânzare de echipament militar din mandatul președintelui Trump. Această înțelegere ar putea pune în pericol încercarea de a ajunge la un armistițiu cu China.

Lai controlează compania de media Next Digital, care publică ziarul Apple Daily, în Hong Kong. Potrivit celor de la Bloomberg, când purtătoarea de cuuvânt a departamentului de stat, Morgan Ortagus, a fost rugată să ofere detalii despre discuția dintre Lai și Pomepeo, ea a declarat că cei doi au vorbit despre legea privind extrădarea și despre structura o țară două sisteme.