Un inginer de software este acuzat că ar fi furat secrete comerciale de la o companie de locomotive din Illinois pentru care a lucrat în trecut, ducând informațiile în China, potrivit unui anunț făcut de procurorii americani joi, scrie AP News.

Tren din ChinaFoto: China Railways

Departamentul de Justiție a făcut public rechizitoriul dosarului în care este implicat Xudong Yao, cunoscut și sub numele de William Yao, acesta fiind acuzat de furt de secrete comerciale. Procurorii susțin că Yao a descărcat peste 3.000 de fișiere care conțineau secrete comerciale și coduri sursă deținute de o companie din Chicago. În paralel, Yao negocia cu o companie din China pentru a obține un loc de muncă.

Yao a fost concediat din alte motive în februarie 2015 și a plecat după câteva luni în China, luând cu el fișierele furate, inclusiv 9 copii ale codului sursă pentru sistemul de control utilizat de compania din Chicago și specificațiile acestuia.

Cazul vine în contextul în care FBI și Departamentul de Justiție au hotărât ca furtul de secrete comerciale de către companiile chineze să fie considerat o prioritate, iar în ultimii ani au fost aduse acuzații de acest fel împotriva mai multor angajați din SUA.

Unii oficiali americani au avertizat că statul chinez este interesat de sistemul de transporturi din SUA. În mai, senatorul democrat Charles Schumer a cerut guvernului să pornească o anchetă pentru a stabili dacă un plan al unor noi vagoane de metrou din New York, construite de o companie deținută de statul chinez, poate reprezenta o amenințare la adresa securității naționale.

Yao nu se află în custodie, iar în prezent se pare că locuiește în China. Nu este clar de ce rechizitoriul a fost făcut public acum, având în vedere faptul că acuzația este din 2017.