Președintele Trump nu va mai încerca să introducă o întrebare suplimentară legată de cetățenie la recensământul din 2020, însă a anunțat că a încredințat unor oficiali sarcina de a obține informațiile despre cetățenie printr-un ordin executiv impus agențiilor guvernamentale, scrie BBC News.

Trump si KimFoto: Captura YouTube

"Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă", a spus Trump.

Retragerea vine după o bătălie lungă privind includerea acestei întrebări, pe care Curtea Supremă a blocat-o în iunie.

"Nu vom renunța la eforturile noastre de a determina care este statutul cetățeniei pentru populația Statelor Unite", a mai afirmat președintele.

Ordinul va obliga agențiile guvernamentale să pună la dispoziție documente referitoare la cetățenia locuitorilor. Trump susține: "Ordinul executiv de azi ne va permite să ne asigurăm că recensământul din 2020 generează o numărătoare corectă a cetățenilor, non-cetățenilor și a imigranților ilegali aflați în SUA." Procurorul general William Barr susține că decizia de a abandona întrebarea referitoare la cetățenie reprezintă "un impediment logistic, nu unul legal".

Potrivit declarațiilor sale, există "justificări ample" pentru includerea acesteia. Însă acesta a menționat, referindu-se la interdicția impusă de tribunal, că în momentul de față implementarea oricărei noi decizii ar fi pus în pericol desfășurarea recensământului. Chestionarele în care nu este inclusă întrebarea propusă deja sunt în curs de tipărire.

Specialiștii afirmă că ordinul executiv nu poate trece peste cel judecătoresc.

Numărătorile de la recensământ ajută la stabilirea numărului de locuri alocate în Camera Reprezentanților și a fondurilor alocate fiecărui stat. Întrebarea legată de cetățenie nu a apărut în recensământul pentru întreaga populație americană din 1950, însă a fost introdusă în chestionarele oferite în unele comunități între 1970 și 2000. ​