În mai 2019, turismul bulgar a înregistrat prima scădere de mulţi ani încoace - cazările sunt cu 7,8% mai puţine în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, gradul de ocupare în hoteluri este cu 2,3 procente mai mic, iar veniturile din cazări au scăzut cu 2,6% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor INS, citate de 24Chasa.

Veliko Tarnovo, BulgariaFoto: Cristian Oproiu

Acest declin se datorează în mare parte turismului maritim, pentru că veniturile hotelurilor din cele trei zone aflate de-a lungul coastei Mării Negre - Burgas, Varna şi Dobrici, reprezintă în acest sezon mai mult de jumătate din veniturile tuturor hotelurilor din Bulgaria. Numai că, în mai 2018, veniturile hotelurilor de pe litoral au fost de 44 milioane de leva, iar în luna mai 2019, au scăzut la 40 milioane de leva.

Declinul veniturilor este de 10%. Este prima scădere a numărului de cazări și a veniturilor din Bulgaria din 2009 şi până acum. În luna mai, numărul total al cazărilor în toate hotelurile din Bulgaria a fost de 1,4 milioane, cu 7,8% mai puțin decât în ​​mai 2018, citează Rador.