Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Maja Kocijancic, a declarat într-o conferinţă de presă că "Conform dispoziţiei emise în iunie de Consiliul UE, Comisia Europeană a prezentat Consiliului o serie de propuneri de măsuri restrictive în privinţa activităţilor de prospecţiune derulate de Turcia în Mediterana de Est", potrivit Hurriyet, citat de Rador.

Kocijancic a precizat referitor la măsurile restrictive că "De acum, procesul va fi înaintat Consiliului UE".

Uniunea Europeană susţine că activităţile Turciei de prospecţiune de hidrocarburi în Mediterana de Est sunt ilegale şi a anunţat că va lua o serie de măsuri.

Potrivit unui proiect care a ajuns la presă, printre măsurile preconizate se numără tăierea fondurilor UE destinate Turciei, revizuirea activităţilor de creditare ale Băncii Europene de Investiţii derulate în Turcia, suspendarea negocierilor dintre Turcia şi Uniunea Europeană pe tema unui acord aviatic, anularea unor întâlniri la nivel de ministru în domenii precum economia, energia, transportul şi agricultura. În cazul în care Ankara continuă activităţile de prospecţiune, este prevăzută extinderea sancţiunilor.

Continuă negocierile între reprezentanţii statelor membre UE pe tema acestui document. Textul final împreună cu posibilele amendamente ar urma să fie supuse votului în reuniunea Consiliului miniştrilor de Externe UE, care va avea loc pe 15 iulie.

Uniunea Europeană acţionează unilateral

Atrage atenţi faptul că referitor la activităţile de prospecţiune în Mediterana de Est, Uniunea Europeană acţionează bazându-se doar pe tezele Greciei şi Republicii Cipru, membre ale UE.

Ignorarea de către UE a drepturilor şi intereselor suverane ale Turciei, care deţine cea mai lungă coastă la Marea Mediterană, atrage reacţia Ankarei.

Turcia încearcă să împiedice scenariul "faptului împlinit" în ceea ce priveşte activităţile unilaterale ale Administraţiei Greceşti a Ciprului de Sud (Republica Cipru - n.red.).

În acest context, Turcia a anunţat că va continua să îşi apere propriile drepturi privind platoul continental şi drepturile turcilor ciprioţi, parteneri în conducerea insulei.

Prin nava de cercetare seismică Barbaros Hayreddin Paşa şi vasele de prospecţiune Fatih şi Yavuz, Turcia face sondări în zonele pentru care a primit permis din partea Republicii Turce a Ciprului de Nord.

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat, referitor la evoluţiile din Mediterana de Est, că "Dorinţa me este ca de acum înainte să nu mai avem nicio problemă în Marea Egee şi în Mediterana. În prezent, navele noastre de cercetare şi prospecţiuni îşi desfăşoară activitatea după un program coordonat. Sunt unele voci deranjante pe ici - pe colo, dar am spus deja că aceste voci nu ne vor devia de la traseul nostru".

Într-o declaraţie a ministerului turc de Externe se arată că "Şi Uniunea Europeană a devenit un actor al injustiţiei în jocul pe care îl fac Grecia şi Administraţia Cipriotă Greacă cu drepturile legitime ale ciprioţilor turci, posesori cu drepturi egale ai Insulei. Astfel s-a văzut clar că Uniunea Europeană nu îşi va putea asuma rolul de intermediar imparţial în procesul de negociere privind soluţionarea problemei Ciprului".