Doi foști premieri ai Italiei cer o anchetă cu privire la informațiile apărute în presă potrivit cărora vicepremierul Matteo Salvini ar fi negociat termenii unui acord prin care partidul acestuia ar fi urmat să primească bani printr-o companie rusească de petrol, relatează BuzzFeed News.

Matteo SalviniFoto: Stirile ProTV

Agenți ruși au încercat să finanțeze cu 65 de milioane de dolari campania electorală a partidului lui Matteo Salvini, Liga, la alegerile europarlamentare, politicianul fiind descris de aceștia ca fiind un ”Trump european”, a relatat BuzzFeed News, citând înregistrări ale negocierilor care au fost scurse în presă.

Bărbații aveau ca țintă explicită finanțarea partidului Liga și de a susține campania electorală de la alegerile europarlamentare.

După publicarea poveștii, Matteo Renzi, care a fost premier al Italiei din 2014 până în 2016, a declarat pentru BuzzFeed News că va cere o anchetă parlamentară săptămâna aceasta.

Într-un mesaj pe Twitter, Renzi a spus, de asemenea, că ar fi fost nebunie să folosești petrol rusesc pentru a finanța Liga, adăugând că ”Salvini trebuie să clarifice imediat”.

Succesorul său, Paolo Gentiloni (premier între 2016 și 2018), a spus că ”Investigația BuzzFeed nu este bârfă. Cred că având în vedere importanța acuzațiilor aduse și munca de investigație depusă, Salvini nu poate pretinde că nu s-a întâmplat nimic și trebuie să răspundă urgent”.

Totodată, și parlamentarii Partidului Democrat au protestat în Parlament după dezvăluirile publicate. Aceștia au ținut foi cu cifra 65 pe ele, făcând astfel referire la cele 65 de milioane de dolari pe care Liga le-ar fi primit prin acordul cu rușii, și 49, o referință la acuzațiile de delapidare a fondurilor publice de către partidul Liga între 2008 și 2010.