Coreea de Sud solicită ajutorul Statelor Unite în contextul disputei în care se află în prezent cu Japonia, din cauza deciziei statului nipon de a crește controlul asupra exporturilor din domeniul tehnologiei, scrie Associated Press.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Guvernul a anunțat joi că ministrul de Externe Kang Kyung-wha a discutat această chestiune cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, la telefon și i-a transmis acestuia viziunea Coreei de Sud referitoare la acțiunile nedorite ale Japoniei. Coreea de Sud susține că mișcarea Japoniei va afecta lanțurile globale de aprovizionare și cooperarea trilaterală între state. Ministerul a declarat că Pompeo a înțeles poziția Coreei de Sud și a acceptat să ajute la construirea unui cadru în care cele două state să poată comunica pe cale diplomatică.

"Ministrul Kang este îngrijorat că restricțiile comerciale impuse de Japonia nu vor dăuna numai companiilor noastre, ci ar putea rupe lanțurile globale de aprovizionare și ar putea cauza efecte negative pentru companiile americane și pentru economia mondială", informează declarația oferită de minister.

Kim Hyun-chong, directorul adjunct al Biroului prezidențial pentru securitate națională, a ajuns miercuri la Washington și a spus reporterilor că va discuta despre acest conflict comercial cu oficialii americani. Vizita sa a avut loc la o zi după ce președintele coreean Moon Jae-in a avertizat Japonia să nu se abțină din a conduce situația către un punct fără întoarcere.

"Am venit deoarece sunt multe chestiuni bilaterale între Coreea de Sud și SUA care trebuie discutate", a spus Kim reporterilor.