Cinci ambarcațiuni aparținând Gărzilor Revoluționare din Iran s-au apropiat miercuri de un tanc petrolier britanic și au cerut echipajului să oprească nava, însă iranienii s-au retras în urma avertismentelor lansate de o fregată britanică ce se afla în zonă, au afirmat mai mulți oficiali americani, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Incidentul de miercuri a avut loc în momentul în care tancul petrolier britanic se afla în zona intrării nordice a strâmtorii Ormuz, au declarat oficialii americani, sub protecția anonimatului, citați de agenția de știri Reuters.

Nava britanică "HMS Montrose, care era și ea acolo, a îndreptat armele spre ambarcațiuni și le-a avertizat prin radio, moment în care acestea s-au dispersat", a afirmat unul dintre oficiali.

"A fost hărțuire și o tentativă de a interfera cu navigația", a spus un alt oficial.

Până în acest moment, Ministerul Apărării de la Londra nu a comentat subiectul. Incidentul s-a produs la aproape o săptămână după ce autoritățile din regiunea britanică Gibraltar, ajutate de forțe speciale britanice, au sechestrat un tanc petrolier iranian despre care se crede că transporta petrol spre Siria, încălcând sancțiunile europene impuse regimului de la Damasc. Tot miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Marea Britanie „va suporta consecințe” pentru faptul că a sechestrat un petrolier iranian în Gibraltar, în contextul escaladării tensiunilor între cele două țări.

Administrația de la Teheran a cerut eliberarea imediată a navei iraniene. Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole.

Capturarea petrolierului iranian intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia SUA condusă de președintele Donald Trump.​