A fost nevoie ca Boris Johnson să "amenințe" că va fi prim-ministru pentru ca liderul laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn, să abandoneze ambiguitatea cu privire la Brexit: el nu a spus niciodată "negru pe alb" dacă se pronunţă sau nu pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, potrivit Jornal Economico, citat de Rador.

Jeremy CorbynFoto: Captura YouTube

Criticii săi afirmă că această ambiguitate s-a datorat faptului că mulți militanți și susținători de bază ai laburiştilor au sprijinit ieşirea din Uniune și că au votat în acest sens în 2016. Dar toate acestea au fost depășite faţă de "amenințarea" lui Johnson: Corbyn a desfăşurat o acţiune de consultare a numeroase entități - inclusiv principalele sindicate din Regatul Unit - și a decis: "oricine va fi noul prim-ministru", a scris liderul opoziției membrilor săi "trebuie să se supună unei consultări publice despre Brexit. În aceste condiții, vreau să fiu clar: Partidul Laburist va face campanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană în comparație cu alegerea unui Brexit fără acord sau cu un acord oarecare, care implică o diminuare a protecției economiei și muncii".

Dar liderul laburist, căruia detractorii îi amintesc permanent trecutul său eurosceptic, lasă lacune nelămurite în scrisoare. În primul rând, acesta refuză să precizeze dacă rămânerea în Uniunea Europeană ar face, de asemenea, parte din programul electoral cu care laburiştii s-ar prezenta la alegerile generale în cazul tot mai probabil al unor anticipate.

În al doilea rând, dacă ideea sa de acord este cuprinsă în fraza "laburiştii au susţinut un acord de compromis care ar uni țara, pe baza unei uniuni vamale cu UE, o relație puternică cu piața internă și o aliniere cu protecția în sfera mediului și cu drepturile muncii. Și continuăm să credem că aceasta este cea mai înţeleaptă alternativă de a uni cetățenii", a scris Corbyn.

Rezultatele dezastruoase de la recentele alegeri europene, în care laburiştii au fost retrogradaţi pe locul patru, iar continuarea rezultatelor slabe în sondajele efectuate între timp a condus la creșterea opoziției interne, deocamdată adunată în jurul lui Tom Watson, care este "numai" numărul doi din partid.

Corbyn a ajuns la un compromis cu forțele puternicele sindicate laburiste, care s-au angajat să sprijine solicitarea ca fiecare decizie referitoare la Brexit adoptată de noul prim-ministru să fie supusă unui referendum. Atât Boris Johnson, cât și rivalul său, Jeremy Hunt, au promis să scoată Regatul Unit din Uniune pe 31 octombrie - lună în care în lipsa unui acord, Bruxelles-ul va refuza să redeschidă negocierile.