Repetarea alegerilor generale din 10 noiembrie este, conform unor comentatori ai momentului politic spaniol, tot mai apropiată: întâlnirea pe care Pedro Sánchez și Pablo Iglesias au avut-o marți, a cincea de la alegeri și cu două săptămâni înainte de învestitura programată, a fost încă o dată neconcludentă, potrivit Rador.

Pablo IglesiasFoto: Captura YouTube

Dezacordul dintre Sánchez și Iglesias este redus la prezența Podemos într-un guvern de coaliție - și partidul a solicitat nici mai mult, nici mai puţin decât vicepreședinția executivului. Podemos dezminte solicitarea - fapt care a servit doar ca cele două partide să se distanțeze şi mai mult, probabil definitiv.

PSOE insistă că nu există o majoritate absolută între cele două forțe și ia în calcul doar un guvern socialist, după un acord programatic cu aliatul său din ultimele 12 luni. Poziția lui Sánchez este simplă: în cazul în care coaliția cu Podemos rămâne minoritară în Cortes, este mai bine pentru PSOE să-şi încerce "norocul" singur.

"Spania are nevoie de un guvern de coaliție de stânga și sperăm să convingem PSOE să își relaxeze poziția; propunerea sa, potrivit căreia guvernul ar trebui să fie al unui singur partid este în dezacord cu ceea ce au votat cetățenii", a declarat liderul Podemos, citat de ziarele spaniole, la finalul întâlnirii.

Răspunsul PSOE, prin intermediul secretarului său adjunct și purtătorului de cuvânt pe lângă Cortes, Adriana Lastra, a fost la fel de dificil: "întâlnirea nu a avut succes; se pare că Iglesias este mai preocupat de numele din Consiliul de Miniștri decât de politicile care ar trebui să fie dezvoltate".

Votul pentru învestitură (22 și 23 iulie) este soluționat cu o majoritate absolută. Dacă nu se va înregistra, după două zile votul va fi repetat și guvernul va avansa cu o majoritate simplă.