Candidata la președinția Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus miercuri că este gata să ofere mai mult timp Regatului Unit pentru a ieși din UE, dacă Londra va cere acest lucru, relatează AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Flickr/ Archive: U.S. Secretary of Defense

”Dacă Regatul Unit are nevoie de mai mult timp, sunt de acord să acord mai mult timp. Un Brexit fără acord ar fi catastrofic”, a declarat Ursula von der Leyen ca răspuns la întrebarea unui ales britanic în cadrul audierii acesteia în fața grupului Verzilor.

Cererea trebuie să fie prezentată de guvernul birtanic și decizia trebuie să fie unanimă printre șefii de statelor și guvernelor celor 27 de membri UE.

Aceasta ar urma să se confrunte cu președintele Emmanuel Macron, care refuză o nouă amânare a divorțului stabilit pentre 31 octombrie și care o susține pentru numirea în funcția de președinte al Comisiei Europene.

Ursula von de Leyen, aleasă de șefii statelor și guvernelor UE pentru a-l succeda pe Jean-Claude Juncker ca președinte al Comisiei Europene, trebuie să obțină o majoritate de 374 de voturi pentru a fi confirmată de către Parlamentul European. Votul este programat săptămâna viitoare la Starasbourg.

În timpul audierii sale de către grupurile politice, Ursula von der Leyen și-a exprimat dorința ca Regatul Unit să rămână în UE. Dar a apărat acordul de divorț al celor 27 de țări cu Theresa May, respins de trei ori de către Parlamentul britanic. Cei 27 de lideri UE și Parlamentul Britanic a refuzat categoric să renegocieze.

”Brexit nu este sfârșitul, ci începutul unei relații viitoare”, a insistat ea. ”Este de o importanță crucială ca noi să avem o cooperare bună”, a adăugat ea.