Oamenii de știință norvegieni au descoperit că nivelurile de radiații sunt de 100.000 de ori mai mari decât cele admise în proximitatea submarinului nuclear al forţelor marine sovietice „Komsomoleț”, care s-a scufundat acum 30 de ani în Marea Barents, relatează Moscow Times, citând postul de televiziune norvegian TV2.

HotNews.roFoto: Hotnews

Komsomoleț s-a scufundat într-o secțiune a Mării Barents, considerată a fi una dintre cele mai mari zone de pescuit, în 1989, omorând 42 din cei 69 de membri ai echipajului.

Una dintre cele trei mostre luate din zona Komsomoleț luni a arătat că nivelurile de radiații sunt de peste 100.000 de ori mai mari față de cele admise.

Mostra a fost luată din apropierea gurii de aerisire care ocazional emite un nor misterios de praf. Cercetătorii au spus pentru TV2 că ei cred că această gură de ventilație comunică direct cu reactorul din interiorul epavei.

”Rezultatele sunt preliminare. Vom examina mostrele cu atenție când ajungem acasă”, a spus Hilde Elise Heldal de la Institutul Norvegian de Cercetare Marină.

Heldal spune că nivelurile de radiații nu amenință pescuitul sau preluarea mostrelor din zonă.

Mostrele au fost luate în timpul unei expediții ce a reunit cercetători norvegieni și ruși, iar fotografiile făcute arată epava ruginită la o adâncime de 1.700 de metri.

La începutul anilor '90 și în 2007, cercetătorii ruși au măsurat mici scurgeri radioactive în zona submarinului de la o conductă din apropierea compartimentului reactorului.