Rachetele americane descoperite de forțele loiale guvernului de uniune națională (GNA) din Libia într-o bază a adversarilor săi fideli mareșalului Haftar aparțineau Franței, dar erau scoase din uz și trebuiau distruse, a afirmat miercuri ministerul francez de Externe, care nu a precizat însă cum au ajuns acele rachete la forțele conduse de Haftar, scrie AFP.

Foto:

"Rachetele Javelin găsite la Gharian (vest) aparțin efectiv armatei franceze, care le-a cumpărat de la Statele Unite", a recunoscut Parisul, confirmând o dezvăluire a cotidianului american New York Times, care a scris că Franța este proprietara celor trei rachete antitanc Javelin de producție americană, căzute în mâine combatanților mareșalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul țării. Libia este supusă unui embargou al ONU pentru livrările de arme.

"Aceste arme erau destinate auto-protecției unui detașament francez amplasat pentru scopuri de informații în materie de contraterorism", a afirmat ministerul Apărării, care confirmă astfel prezența forțelor franceze pe teritoriul libian.

Cu toate acestea, aceste rachete "avariate și scoase din uz" erau "temporar stocate într-un depozit în vederea distrugerii lor" și "nu au fost transferate către forțe locale", susține Parisul, care se apără de acuzațiile că a furnizat armament trupelor mareșalului Haftar, fără a explica însă cum au ajuns rachetele în această bază.

Aceste arme erau "deținute de forțele noastre pentru propria lor securitate" și "nu s-a pus niciodată problema nici să fie vândute, nici cedate și nici împrumutate sau transferate către cineva din Libia", au insistat autoritățile franceze.

Într-o primă etapă, s-a crezut că rachetele Javelin ar aparține Emiratelor Arabe Unite, careu au negat informația.

ONU a prelungit în iunie cu un an operațiunea însărcinată cu embargoul privind armele pentru Libia, unde sunt semnalate livrări de armament de două luni.