Fondul Monetar Internaţional (FMI) va debloca un împrumut de 46,5 de milioane de dolari pentru Republica Moldova în operație, a anunțat miercuri premierul Maia Sandu. Acordul Chișinăului cu FMI a fost suspendat în 2018 din cauza deciziilor nepotrivite ale fostului guvern, în special cele ce țin de amnistia fiscală, iar acum s-a covenit și extinderea acestuia până în martie 2020, a spus Sandu, citată de Radio Chișinău.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul a anunțat că Republica Moldova a încheiat cu succes două evaluări în cadrul acordului cu FMI și va putea primi tranșa de 46,5 de milioane de dolari în 2019. De asemenea, s-a convenit extinderea programului actual cu Fondul Monetar până în martie 2020.

"Am făcut acest lucru pentru a putea beneficia de toată asistența macro-financiară din partea Uniunii Europene. Putem beneficia de ea doar dacă avem un program valabil cu FMI și așa cum programul pentru asistență cu UE expiră în martie 2020, am solicitat această extindere a programului cu FMI”, a spus Maia Sandu.

Ea a menționat că acordul cu Fondul Monetar Internațional a fost suspendat ca urmare a Legii amnistiei fiscale din 2018 și a pachetului legislativ privind reforma fiscală.

"Ca să putem obține aceste resurse, Guvernul și Parlamentul trebuia să ia anumite decizii. Am convenit măsuri care ar reechilibra bugetul și ca toate cheltuielile importante să poată fi achitate. Cea mai importantă componentă este posibilitatea de a obține finanțare din partea UE în valoare de 1,36 miliarde de lei. Acești bani vor fi aduși în bugetul Republicii Moldova, pentru că am reușit să câștigăm încrederea partenerilor externi”, a precizat Sandu.

Șeful misiunii FMI, Ruben Atoyan a spus că cealaltă parte a tranșei va fi alocată Republicii Moldova în anul 2020.

Și președintele Igor Dodon s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții FMI. El a scris pe pagina sa de Facebook că Guvernul a negociat mai multe măsuri care trebuie îndeplinite pentru a debloca asistența financiară externă. Igor Dodon a mai scris că de realizarea acestor măsuri depinde, în mare măsură, obținerea suportului bugetar de circa 3 miliarde de lei, destinat finanțării deficitului bugetar din acest an.

Pentru ca Republica Moldova să primească ultimele două tranșe din programul de finanțare din partea FMI, în sumă totală de circa 66 milioane de dolari, este nevoie să se implementeze prevederile Memorandumului de politici economice și financiare.