Președintele sud-coreean Moon Jae-in a criticat miercuri declarațiile oficialilor japonezi care au pus la îndoială sancțiunile impuse de Coreea de Sud împotriva Coreei de Nord, justificând în același timp controlul mai strict aplicat de guvernul japonez asupra exporturilor high-tech către Coreea de Sud, scrie AP News.

Kim Jong Un si Moon Jae InFoto: KCNA

Toată chestiunea a devenit o dispută diplomatică amplă între cele două state, ambele aliate ale SUA. În timpul unei întâlniri cu liderii de afaceri din Coreea de Sud, care a avut loc la palatul prezidențial, Moon a afirmat că guvernul său își urmează angajamentul de a rezolva chestiunea diplomatic și a cerut Japoniei să se abțină de la a împinge situația pe o cale "fără ieșire".

Tokyo a înăsprit săptămâna trecută procesul de aprobare a transporturilor japoneze de fotorezistori și de alte materiale cu caracter sensibil către companiile din Coreea de Sud. Oficialii japonezi susțin că aceste materiale pot fi exportate numai către partenerii demni de încredere. Tokyo nu a dat detalii, însă prin ministrul Shinzo Abe și ajutoarele sale au sugerat că este posibil să fi avut loc unele transferuri ilegale de astfel de materiale între Coreea de Sud și Coreea de Nord.

Moon a vorbit la numai câteva ore după ce oficialii sud-coreeni au declarat la o întâlnire a Organizației Mondiale a Comerțului că măsurile japoneze vor avea urmări în ceea ce privește produsele elctronice din toată lumea.

"Guvernul [nostru] face tot posibilul să rezolve această chestiune pe calea diplomației...[Eu] fac un apel către guvernul japonez să ofere un răspuns. Nu ar trebui să mai meargă pe această cale fără ieșire", a afirmat Moon în cadrul întâlnirii cu directorii executivi de la cele mai mari companii din țară, printre care Samsung, Hyundai și conglomeratele SK.

"Mișcarea guvernului japonez de a produce daune economiei noastre pentru servirea unui scop politic și legarea acestei chestiuni de sancțiunile împotriva Coreei de Nord fără dovezi nu este ideală pentru prietenia și cooperarea privind securitatea dintre cele două țări", a spus Moon.

Analiștii susțin că măsurile japoneze nu vor avea un impact semnificativ imediat asupra producătorilor de cipuri Samsung Electronics și SK Hynix, deoarece ambii sunt bine aprovizionați. Însă există temeri legate de posibilitatea ca Japonia să extindă aceste restricții și în zona altor sectoare.